N-VA: "Stadsbestuur moet investeren in betaalbaar wonen"

N-VA laat zich bijzonder kritisch uit over de begroting van de stad Leuven. Volgens Lorin Parys paait het stadsbestuur de burger met een belastingverlaging terwijl heel wat geplande investeringen worden doorgeschoven naar 2018 en 2019, of erger nog: niet worden uitgevoerd. Schepen van Financiën Carl Devlies (CD&V) ziet het anders.

Het stadsbestuur maakte zopas bekend dat er een verlaging van de personenbelasting komt van 7 naar 6,7 procent, maar Lorin Parys (N-VA) vindt dat maar een mager beestje. "De indirecte belastingen stegen en bovendien heeft de stad heel wat investeringen doorgeschoven naar 2018 en 2019. Ik denk aan de heraanleg van het Alfons Smetsplein, (500.000 euro, 2018), de aanleg van het dorpsplein in Wilsele (121.000 euro, 2019) en de realisatie van de fietstunnel aan de Tiensesteenweg (500.000 euro, 2019).


Tel daar dan nog onder meer bij dat het voorziene budget van 1.216.759 euro voor het onderhoud van de voetpaden niet werd uitgegeven, dan weet je dat de aangekondigde belastingverlaging een maat voor niets is. Dit is lachen met de Leuvenaars."

Parys zat er 35 miljoen naast

Schepen van Financiën Carl Devlies (CD&V) is het absoluut niet eens met de redenering van Parys.


"Lorin Parys weet duidelijk niet waarover hij spreekt. Het is doodnormaal dat de factuur van een bepaalde investering pas in de begroting komt op het moment dat die investering is uitgevoerd. Dat is de normale gang van zaken en elk gemeentebestuur hanteert die methode van begroten. Trouwens, Lorin Parys voorspelde dat we een tekort gingen hebben van 10 miljoen euro. Wel, we hebben een overschot van ruim 25 miljoen euro. Parys zat er dus slechts 35 miljoen euro naast. Leuven is financieel kerngezond en de schuldenlast wordt stelselmatig afgebouwd. Dat kan niet elke gemeente vertellen." (BMK)

Lees meer