Een goed uitgebouwde palliatieve thuiszorg voor kinderen is volgens de vzw van essentieel belang om zowel het kind als de ouders de nodige medische, materiële, emotionele en psychologische ondersteuning te bieden in het zware proces dat ze doormaken.
thinkstock Een goed uitgebouwde palliatieve thuiszorg voor kinderen is volgens de vzw van essentieel belang om zowel het kind als de ouders de nodige medische, materiële, emotionele en psychologische ondersteuning te bieden in het zware proces dat ze doormaken.

Nieuwe vzw Lucas for Life wil ziek zijn en sterven bij kinderen bespreekbaar maken

In de Leuvense Universiteitsbibliotheek is de nieuwe vzw Lucas for Life voorgesteld, die zich wil inzetten voor een goede palliatieve thuiszorg voor kinderen. 

De Leuvense vzw werd opgericht door de ouders en vrienden van Lucas Bruyland, die in 2015 op 7-jarige leeftijd te horen kreeg dat een behandeling tegen de kanker - waar hij reeds drie jaren tegen vocht - geen zin meer had. Vanaf dat moment volgde de jongen een palliatief traject waarbij hij thuis begeleid werd door het Kites Team van UZ Leuven. Hij overleed op 6 januari 2016. 

Een goed uitgebouwde palliatieve thuiszorg voor kinderen is volgens de vzw van essentieel belang om zowel het kind als de ouders de nodige medische, materiële, emotionele en psychologische ondersteuning te bieden in het zware proces dat ze doormaken. Omdat de kinderpalliatieve teams slechts gedeeltelijk structureel gefinancierd zijn moet ze een groot deel van hun middelen uit giften en schenkingen halen.

Prentenboek

Om de thematiek bespreekbaar te maken stelde de vzw maandag het prentenboek 'Nooit meer beter' voor waarin voor kinderen van 4 tot 9 op een eerlijke en open manier nagedacht wordt over wat het betekent niet beter te worden en dood te gaan. Het biedt ook troost voor de rest van het gezin. Het is een herwerkte versie van het boekje dat de papa van Lucas tijdens diens ziekte schreef om zijn nakende levenseinde bespreekbaar te maken. De opbrengst van de verkoop is voor het Kites Team. 

Voor meer inlichtingen: https://lucasforlife.org.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer