6 Sultan van Oman Qaboos bin Said al-Said in januari vorig jaar.
REUTERS Sultan van Oman Qaboos bin Said al-Said in januari vorig jaar.

Onlangs in Leuven behandelde sultan van Oman (79) overleden, neef volgt hem op

Sultan Qaboos, die eind vorig jaar meermaals in Leuven was voor medische behandelingen, is overleden. Dat meldt het paleis in Oman “met pijn in het hart” via een overlijdensbericht in de staatsmedia vandaag. In het Leuvense hotel The Fourth, waar de delegatie van de sultan verbleef, leeft iedereen mee: “Het was een grote eer om hen te ontvangen.”

De sultan van Oman kwam afgelopen december in het grootste geheim naar ons land. Hoewel niemand wilde zeggen wat de sultan precies mankeerde, maar volgens diplomaten leed sultan Qaboos aan darmkanker. Hij liet zich voor behandeling opnemen in het UZ Leuven. Zijn zeventigkoppige delegatie logeerde in het Leuvense hotel The Fourth. “Zijn komst was een godsgeschenk voor ons”, zegt hoteleigenaar Jan Callewaert. “We moesten heel snel beslissen. Binnen een week moesten we antwoorden of we de Omaanse delegatie konden ontvangen. Dat betekende dat we heel veel reserveringen moesten annuleren in het hotel en restaurant. Toch hebben we ja gezegd. Want zo’n kans: die krijg je once in a lifetime.”

Het personeel van The Fourth stond dag en nacht paraat voor de Omaanse delegatie. “Er moest heel wat gebeuren", zegt Callewaert. “We hebben een heel naaiatelier ingericht, industriële bakkermachines in de keuken geïnstalleerd en de beveiliging versterkt. Het was zwaar werk, maar alles is heel goed verlopen. De Omani waren bijzonder beleef en netjes. Hun eigen poetsploeg poetste de keuken drie keer per dag met nat.”

De Omaanse delegatie wilde graag in het Leuvense hotel verblijven vanwege het comfort, zeg Callewaert. “Ze waren onder de indruk van de kamers en wilden graag dichtbij het UZ Leuven blijven." De sultan zou tot en met 31 januari blijven, maar keerde veel vroeger terug naar Oman. Zijn behandeling werd al na vijf dagen in onderling overleg stopgezet. “We leven oprecht mee met Oman nu de sultan is overleden. Het was een eer om hen te mogen ontvangen. Hun komst was een godsgeschenk. We staan ineens internationaal op de kaart. We gaan dit niet snel vergeten”

De 79-jarige Qaboos was sinds 1970 aan de macht in Oman. Over de oorzaak van het overlijden werd niet gesproken, maar volgens diplomaten zou hij aan darmkanker hebben geleden. Zijn neef Haitham bin Tariq Al Said is de nieuwe sultan van Oman. De staatstelevisie in de oliestaat bevestigt dat hij vandaag al de eed heeft afgelegd.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De autoriteiten in Oman hebben drie dagen van rouw afgekondigd en de komende veertig dagen zullen ook alle vlaggen halfstok worden gehangen. Op de staatstelevisie waren beelden te zien van zijn afscheid. Zijn kist, bedekt door de Omaanse vlag, werd door de hoofdstad Masqat gereden en overgebracht naar de grote naar hem vernoemde moskee.

6
AFP

De ongehuwde sultan had geen kinderen of broers en heeft publiekelijk ook geen opvolger aangeduid. Een statuut uit 1996 zegt dat de regerende familie binnen de drie dagen na het vrijkomen van de troon een opvolger zal kiezen. Als dat niet lukt, zal een overgangsraad de persoon aanstellen van wie de sultan de naam in een verzegelde brief heeft achtergelaten. 

Er werd meteen voor die laatste optie gekozen. De Defensieraad opende een brief van Qaboos en las die voor in aanwezigheid van leden van de koninklijke familie. In die brief werd de 65-jarige Haitham bin Tariq Al Said aangewezen als nieuwe sultan. Haitham bin Tariq Al Said, minister van Patrimonium en Cultuur en neef van de overleden sultan, heeft de eed afgelegd als nieuwe sultan van de Golfstaat. Haitham bin Tariq Al Said is een sportfanaat.

Hervormer en bemiddelaar

Qaboos regeerde de Golfstaat sinds hij in 1970 bij een coup zonder bloedvergieten zijn vader had afgezet. Hij vormde zijn strategisch gelegen land om tot een moderne natie en een invloedrijke regionale speler. Het neutrale Oman speelde vaak een bemiddelende rol tussen Iran en de Verenigde Staten en is een belangrijke gesprekspartner in het Midden-Oosten. Het land bemiddelde onder meer tussen de door Riaad gesteunde regering in Jemen en de door Iran gesteunde Houthi-rebellen. “We hebben geen conflicten en steken geen brandstof in de fik als we het ergens niet mee eens zijn”, zo zei de sultan in 2008 tegen een Koeweitse krant in één van zijn spaarzame interviews.

6 Haitham al Said is aangeduid als de nieuwe sultan.
AP Haitham al Said is aangeduid als de nieuwe sultan.

De grootste diplomatieke prestatie van de sultan kwam echter toen Oman geheime gesprekken organiseerde tussen Iraanse en Amerikaanse diplomaten, die uiteindelijk leidden tot de nucleaire deal van 2015 tussen Teheran en de rest van de wereld. Aan die overeenkomst, die het nucleaire programma van Iran beperkte in ruil voor het opheffen van economische sancties, kwam echter deels een einde toen de Amerikaanse president Donald Trump zich in mei 2018 terugtrok.

Behandeling in Leuven

Qaboos leed volgens diplomaten aan darmkanker.

6 De nieuwe sultan Haitham bin Tariq al Said staat tussen de twee mannen in het wit bij de doodskist van de vorige sultan, Qaboos bin Said.
AP De nieuwe sultan Haitham bin Tariq al Said staat tussen de twee mannen in het wit bij de doodskist van de vorige sultan, Qaboos bin Said.

De vele ziekenhuisopnamen van de sultan afgelopen jaar zorgden toen al voor onrust met betrekking tot zijn opvolging en de stabiliteit van het land. “Het zal ontzettend moeilijk worden om een waardige opvolger voor hem te vinden’’, zei Gary A. Grappo, een voormalige Amerikaanse ambassadeur in Oman. “Wie zijn opvolger ook zal worden, hij zal een immens, immens moeilijke klus krijgen. Er zal nooit meer een tweede Qaboos zijn, want dat zijn onmogelijke schoenen om te vullen.”

Intussen is de opvolger dus bekend. Haitham al Said, die onder Qaboos minister van Cultuur was, bestijgt de troon in een tijd van moeilijke economische omstandigheden. Oman produceert relatief gezien weinig olie en in het sultanaat heerst hoge werkloosheid en staan de staatsfinanciën onder druk.

6 Sultan van Oman Qaboos bin Said al-Said in 2007.
REUTERS Sultan van Oman Qaboos bin Said al-Said in 2007.
6
AFP

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ROBERT GERTS

    @ Philippe Golddream: schuldig voelen? Je vergist je enorm!! Ik ben Leuvenaarven ken Gasthuisberg vanbinnen en vanbuiten! Wereldwijdt heeft deze kliniek een goede naam, terwijl de realiteit heel wat anders is!! Aan ALLE stervende mensen word gevraagd of ze effe een experimenteel medicijn mogen opspuiten! Geloof me, daar WIL geen enkele deftige arts werken!! Laatste hoop kot noemen wij het! Mensen nog wat langer laten afzien. Net als met deze sultan! Snel iets experimenteels opgespoten, zodat hi

  • Jacob Den Uyl

    Een goede mens is heengegaan en die religieuze zotten van ayatollah's blijven leven....

Lees meer