Illustratiebeeld: Oude Markt.
Vertommen Illustratiebeeld: Oude Markt.

Oude Markt favoriet actieterrein van zakkenrollers

Wie uitgaat op de Oude Markt houdt maar beter zijn portefeuille in de gaten. Al voor het tweede jaar op rij is het plein immers het favoriete actieterrein van zakkenrollers. In 2018 ging het om 135 feiten, zes meer dan het jaar voordien. Op de tweede plaats staat de Diestsestraat. 

Eerst wat goed nieuws: het aantal feiten van zakkenrollerij daalde immers met  9,3% ten opzichte van 2017. “Met 438 aangegeven diefstallen laten we het piekcijfer van 2013 (1.387 aangiftes) ver achter ons”, vertelt Leuvens politiewoordvoerder Marc Vranckx. Gemiddeld werden er 37 feiten per maand aangegeven. Een licht verhoogd aantal werd geregistreerd in de maanden januari (45), februari (48) en maart (54). In de zomermaanden juni (23), juli (30) en augustus (15) werden minder feiten gemeld.

“De Oude Markt - dé aantrekkingspool voor het uitgaansleven - en de Diestsestraat en Bondgenotenlaan - dé winkelstraten bij uitstek - zijn niet alleen bij het ruime publiek graag gezien, maar ook bij zakkenrollers. De feiten van zakkenrollerij zijn grotendeels op te splitsen in enerzijds de nachtelijke diefstallen in het uitgaansleven, en anderzijds in de diefstallen overdag op de openbare weg zoals aan een bushalte, op de bus of op de markt”, vertelt Vranckx. Overdag slaan zakkenrollers vooral op vrijdagnamiddag en -avond, in de drukke winkelstraten en in de omgeving van het station toe. “We zagen ook dat zakkenrollers in 2018 hun activiteiten overdag meer naar winkels en warenhuizen verschoven. Toen waren ze iets minder actief op de openbare weg, op de bus en bushaltes”, aldus Vranckx.

Uitgaansleven

De nachtelijke feiten speelden zich vooral af tijdens de drukke uitgaansnachten, met niet verwonderlijk pieken in de nacht van donderdag op vrijdag en die van vrijdag op zaterdag. De daders sloegen hun slag in het uitgaansleven op en rond de Oude Markt en Tiensestraat, veelal in horecazaken of op de openbare weg. De nacht van donderdag op vrijdag ligt de focus op het aanwezige studentenpubliek.

De aard van de buit komt in grote lijnen overeen met die van 2017 (documenten, geld en lederwaren en gsm’s), al werden er wel duidelijk minder gsm’s gestolen.

Uiteenlopend publiek

De politie beschikt over gegevens van 458 verschillende slachtoffers van gauwdiefstallen. 65,1% zijn vrouwen, 34,9% mannen. 378 van de slachtoffers hadden de Belgische nationaliteit (82,5%). Verder waren er onder meer 14 Nederlanders, 8 Spanjaarden, 6 Duitsers, 5 Chinezen en 5 Italianen. De nationaliteit van de overige slachtoffers is zeer divers. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is 36 jaar. Het oudste slachtoffer was 89 jaar. 33 verdachten konden gevat en geïdentificeerd worden: 30 mannen en 3 vrouwen.  9 verdachten hadden de Belgische nationaliteit. Verder waren er 9 Algerijnen, 6 Marokkanen, 3 Sudanezen en 3 Afghanen.De gemiddelde leeftijd van de verdachten was 25 jaar. De jongste verdachte was 16 jaar oud, de oudste verdachte was 69 jaar oud.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer