Valentina Grimaldi krijgt het geneesmiddel Vimizim voorlopig nog gratis toegediend, maar de vraag is voor hoe lang nog.
Vertommen Valentina Grimaldi krijgt het geneesmiddel Vimizim voorlopig nog gratis toegediend, maar de vraag is voor hoe lang nog.

Rechter in kortgeding beslist midden juli of Valentina (5) gratis geneesmiddel moet blijven krijgen

Op woensdag 19 juni vindt bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel de kortgedingprocedure tegen de Amerikaanse geneesmiddelenfabrikant BioMarin plaats. Een maand later zal beslist worden of het bedrijf voorlopig nog het geneesmiddel Vimizim gratis moet blijven aanbieden aan de 5-jarige Valentina Grimaldi uit Leefdaal. Het meisje lijdt aan het uiterst zeldzame syndroom van Morquio.

Het syndroom zorgt voor afwijkingen van het skelet, waardoor patiënten een kleine lichaamslengte behouden met als gevolg dat de wervelkolom kan verkrommen. De kans op long- en hartproblemen is daardoor groter. Slechts een tiental landgenoten lijdt aan de ziekte. Toen twee jaar geleden de diagnose bij Valentina Grimaldi vastgesteld werd, startten de ouders met een procedure tot erkenning én terugbetaling van het peperdure geneesmiddel Vimizim. Zover kwam het nog niet, maar in maart vorig jaar besloot de Amerikaanse producent BioMarin wel om het geneesmiddel tijdelijk toe te kennen aan Valentina. Het meisje leefde helemaal op en kan sindsdien eindelijk hele dagen naar haar school in Sterrebeek. In februari besloot de firma de leveringen echter stop te zetten. De familie diende daarop een eenzijdig verzoekschrift in bij de rechter, die besliste dat de leveringen moesten doorgaan tot de kortgedingprocedure behandeld wordt.

Bang afwachten

En die behandeling staat voor woensdag 19 juni gepland. “BioMarin krijgt daar de kans om zich te verdedigen”, vertelt Debbie Tegenbos, de mama van Valentina. “We weten dus niet wat dat zal opleveren.” Midden juli wordt een uitspraak verwacht. De rechter zal beslissen of de firma het geneesmiddel moet blijven aanbieden of niet. “Het is dus bang afwachten.”

Tóch steun van minister

Ondertussen wordt de familie wel gesteund door het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). “Nochtans weigerde de minister eerst zelf juridische stappen tegen de firma te ondernemen”, vertelt Debbie Tegenbos nog. “Toen ons eenzijdig verzoekschrift goedgekeurd werd, kregen we plots toch steun. Hoewel het wat als vijgen na Pasen voelt, kan de steun van de federale overheid wel extra gewicht in de schaal leggen.”

Daarnaast heeft de familie ook nog een juridische procedure lopen om het geneesmiddel te erkennen in ons land. Wanneer in die zaak een uitspraak verwacht mag worden, is niet duidelijk.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dirk Thyssen

    Het enige dat Maggie gedaan heeft is de geneesmiddelen voor de gewone mens duurder gemaakt . De afbouw van onze sociale zekerheid probeerde bij deze madam . Praat eens met onze huisdokters die kunnen er over meepraten .

  • Jules Steenwinckel

    Is het medicijn erkend of niet ? zo niet ligt het aan De Block om het te erkennen. Je kan geen enkele firma dwingen om iets GRATIS te leveren . Die firma heeft het vrijwillig gedaan om het gratis te doen , Magie De Block is aan zet .

Lees meer