3 De officiële inhuldiging van het renovatieproject Fonteinstraat
Vertommen De officiële inhuldiging van het renovatieproject Fonteinstraat

Renovatieproject Fonteinstraat en historische tuin feestelijk ingehuldigd

Het renovatieproject Fonteinstraat met 28 nieuwe huurappartementen en een stadstuin is af. Schepen Lalynn Wadera en voorzitter van Dijledal Christophe Stockman huldigden vandaag het gebouw en de tuin officieel in.

“Als schepen van openbaar groen vind ik het fijn om te zien hoe belangrijk de rol van groen in een stad kan zijn en hoe groen mensen kan verbinden met elkaar. Dat zien we hier zeker vandaag. De tuin zal echt leven en voor de bewoners een plaats van rust bieden”, aldus schepen Lalynn Wadera.

In de zomer van 2015 werd gestart met de renovatiewerken van het gebouw en in oktober 2017 vond de voorlopige oplevering plaats. Er werd gewacht me de officiële inhuldiging tot wanneer ook de tuin afgewerkt was.

Resultaat

Het oorspronkelijke wooncomplex werd gebouwd in de jaren ’50 en bestond uit 25 appartementen en een kinderkribbe op de twee bovenste verdiepingen. De kinderkribbe verhuisde en de technische dienst van Dijledal kwam er terecht. Nadat ook de technische dienst in 2014 verhuisde naar de Vaartkom konden de renovatiewerken van start gaan. Het ontwerp komt van Driewerf architectuur bvba uit Zoutleeuw. Na een grondige renovatie steeg het aantal appartementen van 25 naar 28. De leefruimtes bestaan uit een eet- en zitruimte en hebben een open keuken met aansluitend een berging. Elk appartement heeft ook een buitenterras. 

Bewoners

“19 appartementen werden gebruikt om huurders te huisvesten die omwille van nakende renovatiewerken aan Schorenshof moesten verhuizen. Twee appartementen gingen naar personen die vroeger ook al in de Fonteinstraat woonden en graag wilden terugkomen. Tenslotte gingen ook 7 woningen naar kandidaten van de wachtlijst. In de toekomst zullen er op dezelfde manier nog meer dan 100 wooneenheden in Leuven in gebruik genomen worden. Ook nieuwbouwprojecten zoals het Hoornplein bereiken bijna hun eindfase. Dijledal zal in de volgende jaren steeds blijven zoeken naar mogelijke bouw opportuniteiten om aan deze sociale woningnood te voldoen”, zegt Christophe Stockman voorzitter van Dijledal.

In de toekomst zullen er op dezelfde manier nog meer dan 100 wooneenheden in Leuven gebruikt worden om aan de sociale woningnood te voldoen

Christophe Stockman, Voorzitter Dijledal

Historische schuilkelder

De tuin van het appartementsgebouw in de Fonteinstraat heeft een bijkomend historisch element. Gisteren konden bezoekers en bewoners namelijk een kijkje nemen in de schuilkelder, die gebruikt werd tijdens de oorlog. De schuilkelder werd speciaal voor de inhuldiging van de tuin terug hersteld naar zijn oorspronkelijke status. Op die manier kon men zich werkelijk inbeelden hoe het tijdens de oorlog was, met banken links en rechts. De schuilkelder wordt in de toekomst nog opengesteld voor het grote publiek, maar slechts op georganiseerde tijdstippen en dit in samenwerking het Leuvens Historisch Genootschap.

3 De ingang van de schuilkelder in de tuin van het appartementsgebouw in de Fonteinstraat
Vertommen De ingang van de schuilkelder in de tuin van het appartementsgebouw in de Fonteinstraat
3 De schuilkelder
Vertommen De schuilkelder

Kostprijs

De uiteindelijke kostprijs van de renovatie van de 28 appartementen bedraagt 3,5 miljoen euro. De renovatie van de huurappartementen werd mogelijk gemaakt door het financieringssysteem FS3 van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer