Reus Richard Jean II is een van de nieuwe reuzen.
Vertommen Reus Richard Jean II is een van de nieuwe reuzen.

ReuzeLeuven stelt vier nieuwe reuzen voor

ReuzeLeuven haalt op 20 mei meer dan 50 reuzen uit binnen- en buitenland naar Leuven en brengt ook nieuwe Leuvense reuzen tot leven. Sinds de Mannen van '73 van de Leuvense Jaartallen in 2013 als stunt een nieuwe reuzenstoet en de nieuwe reuzin Fiere Margriet introduceerden, is de Leuvense reuzencultuur duidelijk terug in opmars.

Dit jaar trekken, mede dankzij de steun van de stad Leuven, liefst 53 reuzen door de Leuvense binnenstad. Ook de grootste reus van Europa, reus Jan Turpijn II uit Nieuwpoort, is van de partij. Met zijn 10,40 m en 750 kg moet hij met een kraan worden opgesteld en zijn er 24 dragers nodig om hem te kunnen bewegen. Omdat reus Jan te zwaar is om heel de stoet mee te lopen, houdt hij het op een rondgang op het Mgr. Ladeuzeplein.

Reus met mooiste danspassen

In totaal zal de stoet ongeveer 1,2 km lang zijn en meer dan 440 deelnemers tellen. Het parcours start om 13.45 uur op de hoek van de Frederik Lintsstraat en de Andreas Vesaliusstraat en eindigt rond 15.30 uur op het Mgr. Ladeuzeplein. Daar barst dan een show van de Pynnock Ridders Horst los en worden de nieuwe Leuvense reuzen plechtig gevierd. Het reuzenfeest eindigt met een echte danswedstrijd waarbij de jury beslist welke van de 53 reuzen de mooiste danspassen kan neerzetten.

Richard Jean II

Tijdens deze derde ReuzeLeuven maakt het publiek ook kennis met vier nieuwe Leuvense reuzen. "Buurtwerking Groot Redingenhof had al reus Jan Van den Graetmolen, maar pakt nu ook uit met een reuzin prinses Nela die half Europees en half Afrikaans is van origine. Ook de nieuwe reuzin Iris en reus Da Tong zijn van de partij. Tot slot is er ook nog reus Richard Jean II. Richard verwijst naar Richard Valvekens die burgemeester van Kessel-Lo was van 1904 tot 1911. Jean II verwijst dan weer naar de huidige straatburgemeester Jean Minnoye. "Met deze vier nieuwe reuzen telt de stad samen met Fiere Margriet, Kobe Koeienschieter en Jan Van den Graetmolen nu zeven actieve reuzen. De in 2014 teruggevonden reus Hertog Jan moet nog gerestaureerd worden en een beheerder vinden voordat hij er terug mee op uit kan trekken", besluit Vansina. (BMK)

Lees meer