3 Jozefien De Clerq van Lapis Arte restaureert de sacramentstoren.
EDLL Jozefien De Clerq van Lapis Arte restaureert de sacramentstoren.

Sacramentstoren Sint-Pieterskerk na jaar volledig gerestaureerd

De restauratie van de Sint-Pieterskerk loopt stilaan op zijn einde. Tegen begin 2020 zou het volledig afgewerkt moeten zijn. In de laatste fase werd ook het pronkstuk, de sacramentstoren, volledig gereinigd en overschilderd. 

In de vijftiende eeuw was de sacramentstoren polychroom uitgewerkt met vooral  lichtgrijs. Nadien werd de toren meermaals overschilderd met een witte kleur en goudkleurige accenten. Dat zijn dat kleuren die je ook vandaag ziet. Al meer dan een jaar wordt de toren gereinigd en worden onvolmaaktheden overschilderd in dezelfde witte kleur. De restauratie van de sacramentstoren kadert in de laatste fase van de volledige restauratie van de Sint-Pieterskerk.

“De sacramentstoren is een uniek pronkstuk van de Sint-Pieterskerk. Er zijn er nog maar enkele in Vlaanderen. In de loop van de tijd is de toren enorm donker en vervuild geraakt. Ook de verf schilferde af. Dat werd allemaal terug gefixeerd en nu kan de toren weer voor jaren verder”, zegt schepen van restauraties Dirk Vansina. De toren is oorspronkelijk van 1450. 

Om de bezoekers toch een idee te geven van de originele polychromie wordt één van de acht engelen volledig terug herwerkt naar haar originele kleur. Daar heeft Jozefien De Clerq van Lapis Arte nu nog twee maanden werk aan. De restauratie gebeurt zo grondig en gedetailleerd dat ze van de engel op een dag ongeveer vijf centimeter herwerkt. 

Voorlopig wordt de vernieuwde sacramentstoren nog niet opengesteld voor het grote publiek.

3 Het elf meter hoge bouwwerk, waarin het Heilige Sacrament bewaard werd.
EDLL Het elf meter hoge bouwwerk, waarin het Heilige Sacrament bewaard werd.
3 Eén van de acht engelen in haar originele kleuren.
EDLL Eén van de acht engelen in haar originele kleuren.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer