3 De Sint-Donatustoren voor de restauratie.
Vertommen De Sint-Donatustoren voor de restauratie.

Sint-Donatustoren gerestaureerd

ERFGOEDORGANISATIE HERITA WERKTE 11 JAAR AAN INGESTORTE TOREN IN STADSPARK

De Vlaamse erfgoedorganisatie Herita en stad Leuven hebben samen de Sint-Donatustoren gerestaureerd. Zo is er opnieuw een stukje van de eerste stadsomwalling in het stadspark in de oorspronkelijke toestand hersteld. De stad heeft overigens nog meer plannen voor de stadsomwalling.

Het Leuvense stadspark is een bezienswaardigheid rijker: de Sint-Donatustoren. Die toren staat er weliswaar al sinds de Middeleeuwen maar was al vele jaren in een vervallen staat. Nochtans werd de toren in 1978 een erkend monument, samen met de eerste stadsomwalling waartoe de Sint-Donatustoren behoort. Toen erfgoedorganisatie Herita elf jaar geleden de vervallen toren - in 2004 begaf een koepelgewelf het - in erfpacht kreeg, kwam er schot in de zaak maar er moest gewacht worden op subsidies van de hogere overheid voor een grondige restauratie. Dat geld kwam er enkele jaren geleden met een volledige heropbouw tot gevolg.


"Het was geen eenvoudige restauratie", zegt Katrien Deckers, architecte bij Monumentenzorg van de stad Leuven.

3 De toren na restauratie.
Vertommen De toren na restauratie.

Groendak

"Een deel van de oude stenen bleek niet meer bruikbaar. We hebben zoveel mogelijk stenen gerecupereerd door ze te laten herkappen. Bovenop de toren hebben nu een groendak voorzien voor een betere afwatering. We hebben ook gekozen om de toren te restaureren zoals hij eruit zag in de 19de eeuw toen er een stadspark - het Donatuspark - in romantische stijl werd aangelegd."


Dankzij de restauratie kunnen bezoekers opnieuw genieten van dit behoorlijk zeldzame stukje erfgoed. Van de eerste stadsomwalling blijft immers enkel op een tiental plaatsen nog iets over. De stad Leuven heeft nu plannen om de middeleeuwse stadsomwalling meer zichtbaar te maken voor het publiek.

3 Het uitzicht van op het groendak.
Vertommen Het uitzicht van op het groendak.

Erfgoed in kijker zetten

"In het stadspark werd eerder al een stuk stadsomwalling ter hoogte van de Sancta Mariaschool gerestaureerd en momenteel loopt er ook een studie voor de restauratie van een ander ingestort deel van de stadsomwalling in het stadspark. Ondertussen hebben we ook een subsidiedossier ingediend voor de restauratie van de muur in Handbooghof. Op de ziekenhuissite 'Sint-Pieter - Sint-Rafaël' plant ontwikkelaar Resiterra eveneens noodzakelijke onderhoudswerken aan de stadstorens. Leuven wil haar erfgoed bewaren en in de kijker zetten. Om de ruimtelijke samenhang tussen deze restanten te verduidelijken, onderzoeken we nu hoe we het traject van de stadsomwalling in de toekomst kunnen visualiseren.", zegt schepen van Monumentenzorg Dirk Vansina (CD&V). Omwille van veiligheidsredenen is de Sint-Donatustoren in het stadspark echter niet vrij toegankelijk voor het publiek. De bezoekers kunnen wel opnieuw door de toren wandelen, langs het eerste deel van de trap. "Maar een bezoek aan de toren is wel mogelijk met een gids", besluit schepen Dirk Vansina nog meegeeft dat de restauratie de stad Leuven 70.000 euro heeft gekost. De overige 400.000 euro werd betaald met subsidies.

Lees meer