2 De busjes van het gevolg van de sultan stonden bijna heel de dag geparkeerd op de Grote Markt maar ondertussen mogen er nog slechts twee voertuigen parkeren van de Leuvense politie.
Photo News De busjes van het gevolg van de sultan stonden bijna heel de dag geparkeerd op de Grote Markt maar ondertussen mogen er nog slechts twee voertuigen parkeren van de Leuvense politie.

Sultan gebruikt verkeersvrije Grote Markt in Leuven als parking. Politie Leuven: “Maximum twee voertuigen!”

De sultan van Oman heeft zijn intrek genomen in viersterrenhotel The Fourth op de Grote Markt in Leuven en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Op Twitter ging al snel een bericht rond over het feit dat de zwarte minibusjes van het gevolg van sultan Qaboos bin Said Al Said (79) de verkeersvrije Grote Markt gebruiken als parking. De Leuvense politie laat na overleg met de delegatie uit Oman maximum twee wagens toe op de Grote Markt. De sultan zou ondertussen al opgenomen zijn in het UZ Gasthuisberg.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De passage van de sultan van Oman in Leuven voor een behandeling in het wereldvermaarde UZ Leuven spreekt tot de verbeelding. De sultan huurt viersterrenhotel The Fourth af tot eind januari en landde afgelopen weekend met zijn entourage op de luchthaven van Zaventem. Voor de verplaatsing vanuit Oman werden liefst drie vliegtuigen ingezet. 

Sint-Pieterskerk

Aan hotel The Fourth werd al snel duidelijk dat de 79-jarige Qaboos bin Said Al Said was aangekomen, want op de Grote Markt in Leuven doken een vijftal zware minibusjes op die keurig op een rij werden geparkeerd tegen de Sint-Pieterskerk. Niet meteen volgens de regels, want op de Grote Markt mag uiteraard niet worden geparkeerd, op uitzondering van politievoertuigen aan het politiekantoor naast het historische stadhuis. De Grote Markt is ook verkeersvrij op busverkeer na. Het duurde dan ook niet lang vooraleer er op Twitter een foto van de foutgeparkeerde minibusjes circuleerde met commentaar. “Je mag gerust een heel hotel afhuren, als je dat wil betalen, maar ik wist niet dat de grote markt ook als parking kon gekocht worden...”, deelde een man zijn boodschap op Twitter. 

Ondertussen rijden de zwarte minibusjes af en toe weg en er werd ook al een limousine gespot, maar de sultan zelf liet zich nog niet opmerken. De zwarte minibusjes blijven de bushalte tegen de Sint-Pieterskerk wel gebruiken als parking. Het is niet duidelijk of de politie zal ingrijpen, want de bushalte aan de Sint-Pieterskerk wordt tijdelijk niet gebruikt door De Lijn omdat eind vorige week de Wintertuin opende op de Grote Markt. Daardoor kunnen de bussen van De Lijn sowieso niet passeren tot na de feestdagen. In hotel The Fourth houdt men de lippen nog steeds stijf op elkaar over het verblijf van de sultan van Oman. Ook in het UZ Gasthuisberg wordt er geen toelichting gegeven.

2 Eigenaar Jan Callewaert komt toe aan hotel The Fourth.
Joel Hoylaerts / Photo News Eigenaar Jan Callewaert komt toe aan hotel The Fourth.

De Leuvense politie is op de hoogte van het feit dat de zwarte minibusjes geparkeerd staan op de Grote Markt maar houdt de lippen verder op elkaar. “Alle genomen maatregelen zijn in overeenstemming met de veiligheidsdiensten”, klinkt het bij woordvoer Nicholas Del Piero. Over de minibusjes wil de woordvoerder geen specifieke uitspraak doen. De minibusjes zijn ondertussen wel verplaatst en staan nu geparkeerd langs het terras van hotel The Fourth. Er staan permanent ook enkele taxi’s klaar voor het luxehotel. Eigenaar Jan Callewaert is ook toegekomen maar gaf geen extra uitleg over het verblijf van de sultan van Oman.

Overleg met stad Leuven

Bij de stad Leuven wordt men een beetje overvallen met de gevolgen die verbonden zijn aan het lange verblijf van de sultan van Oman in viersterrenhotel The Fourth. “De toestand overvalt ons een beetje”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a). Ondertussen zijn er ook afspraken gemaakt over het parkeren van voertuigen op de Grote Markt die in principe verkeersvrij is. Een boete krijgt de sultan niet maar de stad Leuven laat wel maximum twee voertuigen toe op de Grote Markt aan hotel The Fourth. Dat heeft de Leuvense politie afgesproken met de delegatie uit Oman. “We staan toe dat er twee wagens geparkeerd mogen worden aan de kant van de Eikstraat. De andere wagens zijn al weg ondertussen”, aldus Marc Vranckx van de Leuvense politie. Dinsdagvoormiddag volgt er nog een uitgebreider overleg met alle betrokken partijen. Onder meer de stad Leuven, de politie, UZ Leuven, The Fourth en Binnenlandse Zaken zullen aanschuiven aan de vergadertafel. In dat gesprek zal het protocol verder worden vastgelegd om het verblijf van de zieke sultan tot een goed einde te brengen. Burgemeester Ridouani (sp.a) laat verder nog weten dat hij trots is dat de sultan koos voor een behandeling in het UZ Leuven. “Hij kon kiezen tussen alle ziekenhuizen ter wereld maar hij koos voor UZ Leuven. Dat zegt iets over kwaliteit van de zorg.” 

UZ Gasthuisberg

De sultan zou ondertussen ook al opgenomen zijn in het ziekenhuis. Dat zei schepen van Mobiliteit David Dessers (Groen) in een reactie aan lokale televisiezender ROB. “Het is uiteraard niet de bedoeling dat we toelaten dat er zomaar geparkeerd wordt op de verkeersvrije Grote Markt. Sultan of niet, je mag niet parkeren op de Grote Markt”, klonk het. “Anderzijds zijn we wel tevreden dat de sultan voor een behandeling in UZ Leuven heeft gekozen. We krijgen niet elke week een sultan op bezoek in Leuven. Ik heb ook begrepen dat de sultan al is opgenomen in het ziekenhuis. We gaan verder bespreken hoe we het verblijf van de delegatie het best kunnen regelen.”

Nog dit: voor de gasten die hadden geboekt in luxehotel The Fourth en te horen kregen dat ze door de komst van de sultan niet in één van de 40 kamers kunnen verblijven tot eind januari wordt er ondertussen een oplossing gezocht. Voor het merendeel van de gasten zou er ondertussen al een oplossing zijn gevonden.

148 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Eddie Van Riel

    Het bewijs is nog maar eens geleverd, de Belgische wetten zijn niet voor iedereen gelijk.

  • schevernels diana

    Waarschijnlijk een oompje van de burgemeester voor de familie alles!!

Lees meer