3 Elien Vandermeulen en Laura Vandenberk van WZC Remy.
vertommen Elien Vandermeulen en Laura Vandenberk van WZC Remy.

Verzorgers Elien en Laura blikken terug op hun periode in de zwaarst getroffen woonzorgcentra van Leuven: “Het leek wel een veldhospitaal, met trial-and-error”

Woonzorgcentra Edouard Remy en Booghuys in Leuven komen uit een loodzware periode. Het coronavirus maakte veel slachtoffers onder de bewoners, maar velen werden er ook doorgetrokken dankzij de fantastische zorgen van het personeel. Elien Vandermeulen (23) en Laura Vandenberk (25) werkten op de COVID-19 afdeling van deze woonzorgcentra en blikken terug op ongetwijfeld een van de zwaarste periodes uit hun carrière. “Niemand was hier op voorbereid”, vertellen ze. “Maar we zijn wel voorbereid op een mogelijke tweede golf en zijn een veel hechter team geworden door die intensieve periode.”

De coronamaatregelen zijn sinds woensdag opnieuw versoepeld en het normale leven herneemt stapsgewijs. Exacte cijfers geeft Zorg Leuven niet meer, maar de balans in woonzorgcentra Remy Edouard en Booghuys was midden april al zwaar. Toch kunnen ze sinds kort weer opgelucht ademhalen: de corona-afdeling is volledig gesloten en vorige week lag er nog één patiënt in isolatie. De woonzorgcentra ontvangen sinds kort zelfs opnieuw bezoek: al gebeurt dat nog met de nodige hygiëne- en veiligheidsmaatregelen. “Over het algemeen hebben we de normale gang van zaken weer opgepakt”, vertelt Elien. “Maar het was een heel heftige en leerrijke periode, en we zijn er klaar voor moest er een tweede golf komen.”

 Corona-afdeling

Elien en Laura werkten allebei twee en een halve maand op de speciaal ingerichte COVID-19 afdeling waar bewoners van zowel Booghuys als Edouard Remy verzorgd werden. “Het was een soort van veldhospitaal met trial-and-error”, zegt Elien. “Je loopt natuurlijk steeds achter de feiten aan, niemand was voorbereid op wat er gebeurd is. We werkten samen met Gasthuisberg en waren een multidisciplinair team. Eens we georganiseerd waren liep het goed. We kwamen dankzij onze directeur ook nooit iets tekort, we voelden ons altijd gesteund en hij is heel ver voor ons gegaan. In het team hebben we ook elkaar erdoorgetrokken. Dat we steeds op elkaar konden rekenen deed heel veel, het was een team waar alles gezegd en besproken kon worden.”

“We konden steeds met een gerust hart gaan werken omdat we ons zo gesteund voelden door iedereen, en iedereen had wat er nodig was. We zijn zelfs een veel hechter team geworden door die intensieve periode en hoewel we nu de normale werking hebben opgepakt, is het nog steeds heel fijn als we collega’s van de COVID-19-afdeling terugzien.”

Toekomst

Of er een tweede golf komt in België, en hoe zwaar die zal zijn, is afwachten. De woonzorgcentra zijn echter voorbereid op het mogelijke scenario: “We hebben een verdiep speciaal ingericht voor als er een tweede golf komt”, zegt Laura. “De directeur heeft onze werking zeer nauw opgevolgd en dankzij onze ervaringen de voorbije maanden zijn wij klaar voor een mogelijke nieuwe golf. Al het materiaal is voorhanden.”

“Die schrik zit er natuurlijk bij iedereen wel wat in”, vertelt Elien. “Daarom zijn er nog steeds heel strenge hygiëne- en veiligheidsmaatregelen, zowel voor het personeel als de bewoners en de bezoekers. Sinds kort komen er opnieuw mensen van buiten de woonzorgcentra op bezoek en daar komen natuurlijk risico’s bij kijken. Toch is het een heel goede zaak dat dat opnieuw mogelijk is. Als er een bewoner ziek was met COVID-19, en er was een skypegesprek met de familie, dan zag je dat dat zelfs al een ongelofelijke boost gaf. Het is dus heel positief voor het mentale welzijn van de bewoners dat ze opnieuw bezoek mogen ontvangen.”

3 Verzorgers van de COVID-19 afdeling in uitrusting.
Booghuys Verzorgers van de COVID-19 afdeling in uitrusting.
3 Woonzorgcentrum Remy Edouard in Leuven, waar de bewoners van woonzorgcentrum Booghuys momenteel verblijven in afwachting van de nieuwbouw.
Vertommen Woonzorgcentrum Remy Edouard in Leuven, waar de bewoners van woonzorgcentrum Booghuys momenteel verblijven in afwachting van de nieuwbouw.

Lees meer