2 De waardevolle muurschildering van Theo Humblet in de oude brandweerkazerne.
Vertommen De waardevolle muurschildering van Theo Humblet in de oude brandweerkazerne.

VIDEOLOOP: Zo redde Ertzberg de muurschildering van Theo Humblet

Ertzberg gaat de muurschildering van Theo Humblet integreren in project The View. Het kunstwerk bevond zich in de oude brandweerkazerne langs de Vaart in Leuven. “Dat we een werk van dit kaliber recupereren op deze manier is een unicum”, liet Ertzberg eerder al optekenen. Bekijk hier de videoloop van de reddingsoperatie.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De voormalige Leuvense brandweerkazerne maakt plaats voor project The View met 160 appartementen, 16 sociale huurwoningen en 16 stadswoningen. Een groot project maar vooraleer project The View kon verschijnen in het Leuvense straatbeeld moest er nog een bijzondere reddingsoperatie worden uitgevoerd. In de voormalige brandweerkazerne bevond zich immers een monumentale muurschildering van kunstenaar Theo Humblet. Geen onbekende naam in onze regio want Humblet was ooit nog directeur van de Leuvense Academie voor Schone Kunsten (SLAC).

A strappo

Ertzberg besloot om het kunstwerk met als titel ‘De Ontmoeting van Ulysses en Nausikaä’ van de sloop te redden. Lang niet evident want de muurschildering is 6,5 op 2,5 meter groot. Om het werk van Humblet te redden, werd gebruik gemaakt van de zogenaamde ‘A strappo’-techniek, een methode die zelden in ons land wordt toegepast. Ook niet onbesproken trouwens want vroeger was het de geliefkoosde techniek van kunstdieven om waardevolle muurschilderingen te stelen uit openbare gebouwen. Met een speciale lijm werd langzaam en voorzichtig de gehele muurschildering losgetrokken van de muur. In de toekomst krijgt het kunstwerk na een restauratie een nieuwe plek in woonproject The View.

2 Woonproject The View vervangt de oude brandweerkazerne van Leuven.
Ertzberg Woonproject The View vervangt de oude brandweerkazerne van Leuven.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer