Het Ibis hotel op de Martelarenlaan in Kessel-Lo waar de vluchtelingen worden opgevangen.
Vertommen Het Ibis hotel op de Martelarenlaan in Kessel-Lo waar de vluchtelingen worden opgevangen.

Vluchtelingen op hotel in Leuven na huisjesmelkerij Appeltans

In het Ibis-hotel in Leuven zijn sinds begin december een achttiental vluchtelingen opgevangen. De vluchtelingen zijn hier ondergebracht door de stad Leuven nadat het gerecht verschillende panden van de beruchte Appeltans familie onbewoonbaar had verklaard. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Sinds 5 december verblijven er een achttiental vluchtelingen in het Ibis-hotel aan het station in Leuven. Zij verbleven allemaal in verschillende panden die verhuurd werden door de familie Appeltans. Vader Appeltans en zoon Manu waren na hun arrestatie vorige maand aangehouden door de onderzoeksrechter voor huisjesmelkerij en inbreuken op de Vlaamse Wooncode en vereniging van misdadigers. Zij zijn momenteel weer vrij onder voorwaarden.

De manager van het Ibis-hotel wist niet waarom de vluchtelingen net hier onderdak gekregen hebben. De reservaties in het hotel zijn via het OCMW in Leuven verlopen. Momenteel gaan de kosten van het hotel voor de vluchtelingen via het OCMW in Leuven. Zij stellen dat men deze kosten zal verhalen bij de familie Appeltans omdat hun panden onbewoonbaar zijn verklaard begin december. Hierdoor moesten de vluchtelingen elders onderdak zoeken.

“In zo’n geval van onbewoonbaarheid of brand is het bij wet geregeld dat niemand op straat hoort te slapen en het OCMW de verantwoordelijkheid heeft om op zoek te gaan naar oplossingen”, stelt schepen van wonen Lies Corneille. “In eerste instantie gaan we voor en samen met deze mensen op zoek naar een tijdelijke oplossing in hun omgeving. We kijken of ze ergens terechtkunnen in hun netwerk. Daarnaast bekijken we de mogelijkheden van een noodwoning. Als er daar geen oplossing gevonden wordt, brengen we deze mensen tijdelijk onder in een hotel.”

Tevreden en dankbaar

Een man van Afghaanse afkomst stelt dat hij “heel tevreden en dankbaar” is dat hij voorlopig onderdak heeft gekregen in het hotel. Hij huurde al twee jaar een appartement van de familie Appeltans in de Hendrik Consciencestraat in Leuven. Dit appartement werd in december samen met verschillende andere panden onbewoonbaar verklaard waardoor hij op straat kwam te staan. De man is in gesprek met de VDAB voor het zoeken van werk. Hij mag voorlopig nog zeker tot 15 januari in het hotel verblijven. Zijn verblijfssituatie daarna is voor hem nog onzeker waardoor hij veel last heeft van stress. Een andere man die slachtoffer was van de nalatigheid van de familie Appeltans en momenteel verblijft in het hotel heeft wel al een nieuwe woonplaats gevonden. Hij mag begin februari verhuizen naar een sociale huisvesting in Kessel-Lo.

Solidair verhuren

Solidair verhuren kan op verschillende manieren. In de eerste plaats met een melding ‘tijdelijk wonen’. Op deze manier verhuur je een deel van je woning tijdelijk aan erkende vluchtelingen of mensen met een onbewoonbaar verklaarde woning. Je hebt hier geen vergunning voor nodig, maar moet het enkel melden aan de stad. Of de huurders huur moeten betalen, bepaal je zelf. Je kan dit maximaal drie jaar doen. 

De dag voor Kerstmis lanceerde de stad Leuven een oproep naar solidaire verhuurders die kwetsbare gezinnen of personen een betaalbare en kwaliteitsvolle plek kunnen bieden om te wonen. “Mensen kunnen op verschillende manieren hun woning verhuren, in samenwerking met een welzijnsorganisatie.” klinkt het bij Caroline Medats, communicatiemedewerker van Schepen van Wonen in Leuven. “De informatie om solidair te verhuren is nu gebundeld op de website van de stad Leuven om zo mensen te informeren en te overtuigen om hun woning te verhuren of te delen.”

Lees meer