Zeven Leuvense tieners openen pop-upjongerencultuurhuis

Zeven jonge Leuvense scholieren waren al enkele maanden op zoek naar een ruimte waar tieners hun creativiteit tot uiting kunnen laten komen. Na het nodige lobbywerk bij de Leuvense Jeugddienst kwamen ze uiteindelijk terecht in de Smidse, een pas gerenoveerd gebouw in de Sluisstraat langs de Vaartkom, en die ruimte wordt tot en met vandaag ingevuld als een pop-upjongerencultuurhuis onder de noemer 'Fabrik'.

"We zijn zeer blij dat we dit pand kunnen inpalmen, want eigenlijk bestaat een dergelijke ruimte voor Leuvense jongeren niet", zegt de 17-jarige Pieter Volckaert, een van de bezielers achter Fabrik. "De bedoeling is om hier zo veel mogelijk jeugd samen te brengen en hen te laten proeven van cultuur. Daarvoor hebben we een gevarieerd programma uitgewerkt met workshops graffiti, breakdance, muziek en tweedehandsmarktjes voor vinylplaten en kledij. Fabrik is alvast een eerste test om te zien of zo'n cultuurhuis aanslaat bij de Leuvense tieners. Is het een succes, hopen we natuurlijk dat er op termijn een permanente plek komt."

De toegang tijdens 'Fabrik' is volledig gratis en de activiteiten vinden nog tot en met vandaag plaats van 14 tot 24 uur. Vanavond volgt er nog een eindfeest 'from boogie to booty' met Belgische dj's en de Nederlandse hoofdact Vincent-Paolo. Meer info via www.mijnleuven.be/fabrik. (KHK)

De Smidse, een ruw pand, straalt volgens de initiatiefnemers perfect het Fabrik-gevoel uit.
Kenny Hennens De Smidse, een ruw pand, straalt volgens de initiatiefnemers perfect het Fabrik-gevoel uit.

Lees meer