Zo leeft ‘Pico Coppens’ tegenwoordig: overdag chillen in stadspark, ‘s nachts slapen in verlaten hutje

Het gaat niet goed met Walter Michiels, beter bekend als ‘Pico Coppens’ van F.C. De Kampioenen. De 55-jarige voormalige acteur, tegenwoordig met grijs baardje, verblijft deze dagen in een vervallen, verlaten hutje in de Kesselse Bergen. “Overdag gaat hij met zijn vrienden, andere daklozen of krakers, ‘chillen’ en pinten drinken in het Leuvense stadspark. ‘s Avonds komt hij met zijn fiets terug naar de Kesselse Bergen en slaapt hij zijn roes uit in die hut”, zo klinkt het bij iemand uit de nabije omgeving van Michiels.

5 In deze hut woont Michiels ongeveer een jaar.
VPL In deze hut woont Michiels ongeveer een jaar.

Het gaat niet goed met Walter. Zijn gezondheid lijkt er elke dag verder op achteruit te gaan

Kennis

Wandelaars hebben Michiels al regelmatig gespot aan zijn verblijfplaats. “Hij droeg een muts tot over zijn oren en zag er erg afgeleefd uit. Maar hij was erg vriendelijk. Ik knikte en zei ‘goedemorgen’ en hij knikte vriendelijk terug”, zo klinkt het. Michiels is echter niet altijd even vriendelijk. Een halfjaar geleden viel hij nog mensen lastig op de nabijgelegen Leuvensebaan. Daarbij laveerde hij als een wildeman tussen de voorbijrijdende auto’s. Hij had duidelijk te veel gedronken. Sommige buurtbewoners maken zich zorgen. “Het gaat niet goed met Walter. Zijn gezondheid lijkt er elke dag verder op achteruit te gaan. Maar tegen mij is hij altijd vriendelijk”, vertelt iemand uit de naaste omgeving.

5 Buiten de hut ligt het vol met rommel.
VPL Buiten de hut ligt het vol met rommel.

De omgeving waar Michiels woont is op zijn zachtst gezegd divers te noemen. Kasten van villa’s worden afgewisseld met kraakpanden, waar het waden is tussen het vuilnis. ‘Pico’ zou sinds zowat een jaar zijn intrek genomen hebben in een hutje, waar het krioelt van het ongedierte. Buiten staan onder meer een soort van bench voor een hond, een ligstoel, een fiets en nog wat hout. 

Ook vaak in de buurt van de Vaartkom

Groot is het hutje niet, hoogstens twintig vierkante meter. Het hoort bij een groter huis even verderop. Dat huis is niet vast bewoond. Wat verderop ligt een kraakpand en een huis dat een tijdje geleden ook nog dienst deed als kraakpand. Inbraken in deze buurt waren hier schering en inslag. Overdag is Michiels zelden in het bos terug te vinden. Naast het stadspark loopt hij ook vaak in de buurt van de Vaartkom rond, niet zelden met een blikje (goedkoop) bier in de hand.

“Ik hoor niets meer van Pico, maar dat heeft hij voornamelijk aan zichzelf te danken”, zei ex-collega Herman Verbruggen (Markske van F.C. De Kampioenen, red.) over Michiels . “Hij zit in een soort zone waar denk ik weinig mensen nog vat op hem hebben.” En dat lijkt te kloppen: volgens een betrouwbare bron weigert Michiels elke hulp van buitenaf.

5 Herman Verbruggen en Walter Michiels.
Ment/Bollen Herman Verbruggen en Walter Michiels.

In september vorig jaar stelde een Leuvense strafrechter een psychiater aan om de voormalige acteur te begeleiden. Samen met een kompaan stal Michiels in 2017 in Leuven acht nummerplaten, drie terrastafels, een paraplu en een gsm. Begin 2018 zou hij ook nog iemand bedreigd hebben. Tijdens de feiten was hij een tijdlang opgenomen in een instelling. Daarvoor was hij een periode dakloos en werd hij vaak dronken op straat aangetroffen. Voor die feiten kreeg hij 200 euro boete.

5 Walter Michiels, beter bekend als ‘Pico Coppens', in het Leuvense stadspark.
VPL Walter Michiels, beter bekend als ‘Pico Coppens', in het Leuvense stadspark.

Psychiatrisch onderzoek

Midden maart moest Michiels nog voor de Leuvense rechter komen voor feiten van drugs, diefstal en het kraken van een woning. Maar zijn raadsman stond er zonder cliënt. De laatste keer dat hij Michiels hoorde, was via de telefoon. De ex-acteur heeft enkel een referentieadres via het OCMW. De rechter beval vorige keer een psychiatrisch onderzoek om meer duidelijkheid te krijgen over zijn geestestoestand. Het Openbaar Ministerie stuurt aan op internering. De zaak gaat verder op 6 november.

5 Walter Michiels aan de rechtbank van Leuven.
KAR Walter Michiels aan de rechtbank van Leuven.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer