8 Met een filterblokkade op de N35 maakten de buurtbewoners dinsdagmorgen duidelijk dat ze geen hoogspanning boven hun hoofden willen
Joke Couvreur Met een filterblokkade op de N35 maakten de buurtbewoners dinsdagmorgen duidelijk dat ze geen hoogspanning boven hun hoofden willen

Filterblokkade tegen hoogspanningslijn langs E403: “Door de nabijheid van de E403 hebben we al een mindere levenskwaliteit en die hoogspanningslijn zal het alleen maar ongezonder maken”

Zo’n 250 buurtbewoners protesteerden dinsdagochtend tegen de komst van een hoogspanningslijn langs die E403. Op de Koolskampstraat (N35) hielden ze aan beide zijden van het op- en afrittencomplex van de E403 een filterblokkade om een duidelijk signaal te geven tegen het hoogspanningsproject en om gehoor te vinden bij het brede publiek en de politiek. “De zone langs de E403 is geen zone om alles te dumpen waar de overheid geen weg meer mee weet”, zegt de buurt.

‘Hoogspanning is levensgevaarlijk’, ‘Red mens en dier, geen hoogspanning hier’, ‘Geen hoogspanning langs E403’. Het zijn maar enkele van de opschriften die de buurtbewoners uit Lichtervelde, maar onder meer ook uit Ardooie, Torhout, en Wingene, op spandoeken, T-shirts, auto’s en tractoren aanbrachten om hun standpunt duidelijk te maken. Al om half zes dinsdagmorgen bliezen ze verzamelen om vervolgens tot rond negen uur het verkeer op de Koolskampstraat, ter hoogte van het op- en afrittencomplex van de E403, maar met mondjesmaat door te laten wat voor de nodige vertragingen zorgde. Ondertussen deelden ze flyers uit aan de automobilisten.

8 Alle passanten kregen een flyer.
Joke Couvreur Alle passanten kregen een flyer.

De actievoerders zijn bezorgd over het zogenaamde Ventilusproject, de nieuwe hoogspanningsverbinding die elektriciteit van windparken op zee naar het binnenland moet transporteren. Tussen Zedelgem en Ardooie, parallel met de E403, zouden over een traject van 22 kilometer mogelijk nieuwe masten komen. De bouw daarvan zou ten vroegste in 2022 starten. Maar de buurtbewoners van de E403 zeggen nu al overduidelijk njet. ”We zijn niet tegen het Ventilusproject op zich en al zeker niet tegen groene energie”, zegt woordvoerder Francky Snaet. “Maar wij willen geen hoogspanningsleiding boven onze hoofden of in de directe omgeving van onze huizen en bedrijven. We werden zelf niet geïnformeerd maar moesten via de pers vernemen dat de zwaarst mogelijke hoogspanningsleiding, met een capaciteit van zes kerncentrales, hier geplaatst zal worden. We worden niet gehoord door de lokale overheid en hebben het gevoel dat alternatieve routes of de mogelijkheid tot gelijkstroom niet onderzocht werden en dat de mogelijke gevolgen geminimaliseerd worden. Door de nabijheid van de E403, en de bijhorende geur- en lawaaihinder, hebben wij nu al een mindere levenskwaliteit en de komst van Ventilus zal het hier alleen maar ongezonder maken.” ”Kinderleukemie, alzheimer, hoofdpijn, het chronisch vermoeidheidssyndroom,… Het wordt allemaal gelinkt aan het leven en werken onder hoogspanningskabels”, pikt Heidi Deleu uit Lichtervelde in. “Maar ook de waarde van onze eigendommen zal dalen. “En wat met de impact op elektronische apparatuur?”, vraagt Isabelle Vercoutere, landbouwer uit Torhout, zich af. “De printplaten van de voedingsmachine kunnen door de straling oververhit raken en in brand schieten. Bijen komen niet onder hoogspanningslijnen wat zal leiden tot verminderde bevruchting van de gewassen.” Ook geluidsoverlast en mogelijke gedragswijzigingen bij dieren worden als bezorgheden naar voor gebracht.

8 Spandoeken maken het standpunt van de protesteerders klaar en duidelijk.
Joke Couvreur Spandoeken maken het standpunt van de protesteerders klaar en duidelijk.

De timing van de actie is niet toevallig. Vanavond vindt in Oostende de eerste infoavond over Ventilus plaats. “We gaan er met een delegatie heen en willen er een alternatief traject voor de hoogspanningslijn voorstellen”, aldus Frederik Vande Kerckhove uit Koolskamp.”We hopen gehoord te worden. Zo niet volgen er zeker nog verdere acties. We zijn ons volop aan het groeperen met de andere gemeenten langs het traject. Het moet snel gaan want eind juni moeten alle bezwaren binnen zijn.”

8 Het verkeer werd vertraagd door de actie.
Joke Couvreur Het verkeer werd vertraagd door de actie.
8 De buurtbewoners maken hun bezorgdheden duidelijk met tal van slogans.
Joke Couvreur De buurtbewoners maken hun bezorgdheden duidelijk met tal van slogans.
8 De buurtbewoners maken hun bezorgdheden duidelijk met tal van slogans.
Joke Couvreur De buurtbewoners maken hun bezorgdheden duidelijk met tal van slogans.
8 Elke chauffeur kreeg een flyer van de actievoerders.
Joke Couvreur Elke chauffeur kreeg een flyer van de actievoerders.
8 Zelfs de auto’s van de buurtbewoners dragen een duidelijke boodschap.
Joke Couvreur Zelfs de auto’s van de buurtbewoners dragen een duidelijke boodschap.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frederik Lootens

    1 alternatief, onder de grond(nul straling),maar ja dan gaat electriciteit wat duurder worden.Ik zou opteren voor ondergronds, mijn gezondheidszorg mag best wat kosten.

  • Jos Heelen

    Iedereen wil groene energie, tot het naast hun deur is. Lachwekkend.

Lees meer