Photo News

Lichtervelde geen voorstander van nieuwe bovengrondse hoogspanningsleiding langs E403

Het gemeentebestuur van Lichtervelde is geen voorstander van een nieuwe bovengrondse hoogspanningsleiding langs de E403. CD&V-voorzitter Steven Kindt pleit voor een ondergrondse oplossing.

De Vlaamse regering keurde onlangs de startnota voor het project ‘Ventilus’ goed. Dat is een nieuwe hoogspanningsverbinding die elektriciteit van windparken op zee naar het binnenland moet transporteren. De nieuwe verbinding zou tussen Zeebrugge en Avelgem lopen. Daarbij worden vooral bestaande hoogspanningskabels gebruikt, maar tussen Zedelgem en Ardooie, parallel met de E403, zouden mogelijk nieuwe masten komen. De bouw zou ten vroegste in 2022 starten.

Het traject is nog niet bepaald, maar in de nota wordt een overzicht gegeven van mogelijke opties. Een van die opties is een nieuwe bovengrondse verbinding”, weet Steven Kindt (CD&V). “We erkennen de noodzaak van deze verbinding om de klimaatdoelstellingen te realiseren, maar we willen geen hoogspanningsmasten in Lichtervelde. We ijveren daarom voor een ondergrondse verbinding.”

CD&V Lichtervelde is niet de enige die zich zorgen maakt over de plannen. Op Facebook is de groep ‘Geen hoogspanning langs autosnelweg E403' opgericht. De groep telt 42 leden.

Hoogspanningsbeheerder Elia, die vijfhonderd miljoen euro in het project pompt, organiseert in alle gemeenten een infovergadering. Op dinsdag 4 juni is OC De Schouw in Lichtervelde aan de beurt. 

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • geert snaet

    Onder de grond moet ze. Het is nu al niet meer leefbaar naast de snelweg. Lawaai en fijnstof en straks nog vele honderden dode vogels erbij die tegen de leidingen gevlogen hebben

Lees meer