2 De politie voert onderzoek in de Torhoutse stationsbuurt, waar de dodelijke steekpartij in de nacht van 15 op 16 juli 2011 gebeurde.
JVK De politie voert onderzoek in de Torhoutse stationsbuurt, waar de dodelijke steekpartij in de nacht van 15 op 16 juli 2011 gebeurde.

Tot 150 getuigen op RAW13-proces

ASSISENZAAK ROND DODELIJKE RAID ZAL DRIE WEKEN DUREN

Op het assisenproces rond de dodelijke raid van hiphopbende RAW13 in Torhout worden mogelijk 150 getuigen opgeroepen. Vandaag wordt het definitieve aantal vastgelegd tijdens de preliminaire zitting. "Het proces in drie weken afwerken, zal al een succes zijn", zegt advocaat Rik Ascrawat.

Vijftien advocaten, 150 getuigen, nabestaanden en ongetwijfeld heel wat toeschouwers: in Brugge zijn ze nog volop aan het bekijken hoe het assisenhof moet ingericht worden voor het proces tegen vier leden van hiphopbende RAW13. Dat gaat op vrijdag 16 januari effectief van start met de voorlezing van de lijvige akte van beschuldiging. Op het proces, dat ongeveer drie weken in beslag zal nemen, zullen Kevin Derveaux (24) uit Menen, Jacky Labaere (42) uit Lichtervelde, Robin Van Bossuyt (28) uit Oostende en Kevin Goeman (28) uit Kortrijk zich moeten verantwoorden voor de moord op de 21-jarige Jeroen Balloey uit Ichtegem en dubbele moordpoging op Christophe Decoene (49) uit Menen en Karim M'Hedhebi (40).

2 Jacky Labaere uit Lichtervelde is de enige beklaagde die nog in de gevangenis zit.
PHOTO NEWS Jacky Labaere uit Lichtervelde is de enige beklaagde die nog in de gevangenis zit.

Feiten

De feiten dateren ondertussen al van meer dan drie jaar geleden. In de nacht van 15 op 16 juli 2011 zetten de vier leden van RAW13 de Stationsstraat in Torhout in rep en roer met hun rode pick-up, nadat Kevin Derveaux een week eerder in elkaar was geslagen in café Apropoo. Voor datzelfde café stond die bewuste zomeravond een grote menigte buiten een glas te drinken, toen plots de pick-up en een oude Mercedes de straat instormden. In de wagens zaten de vier leden die uit wraak de menigte te lijf gingen met messen. De 21-jarige Jeroen Balloey overleefde de brutale aanval niet.


Door het tumult tijdens en na de feiten, onduidelijke camerabeelden en de tegenstrijdige verklaringen van de verdachten blijft het nog steeds gissen naar de precieze rol van de vier verdachten in de dodelijke raid. Er wordt aangenomen dat Derveaux de dodelijke messteek uitdeelde. Labaere zou dan weer de twee zwaargewonden op zijn kerfstok hebben, terwijl Goeman de pick-up bestuurde. Van Bossuyt zou als bendeleider zijn kompanen aangezet hebben tot de raid. De speurders hielden de avond van de feiten een uitgebreid buurtonderzoek. Ook in de daaropvolgende weken werden getuigen verhoord. Verschillende onder hen zullen door de verdediging en de burgerlijke partijen opgeroepen worden om ook op het proces te komen getuigen. "Momenteel staan 150 getuigen op de lijst die ons werd toegestuurd. Daarin zal wel zeker nog gefilterd worden", zegt Rik Ascrawat, advocaat van de grootmoeder van Jeroen Balloey. "Een eerste reeks zijn de inspecteurs die het onderzoek gevoerd hebben en de avond zelf ook ter plaatse zijn geweest. Daarna komen de onderzoeksrechter, specialisten en familieleden getuigen. Tot slot zijn er de mensen die alles hebben zien gebeuren."

Waslijst aan namen

Volgens Hans Beerlandt, advocaat van hoofdverdachte Kevin Derveaux, zal ongeveer de helft van de getuigen de avond zelf ter plaatse zijn geweest. "Wij hebben tien mensen op de lijst gezet die rechtstreeks getuige waren", reageert hij. "Daarnaast zal elke partij ook een aantal moraliteitsgetuigen oproepen, die praten in het voordeel van zijn cliënt."


Zal drie weken voldoende zijn om deze waslijst aan namen af te werken? "Het zal een zware dobber zijn", verwacht meester Beerlandt. "Naast het grote aantal getuigen moet er ook een kluwen aan verklaringen ontward worden."


Bekend strafpleiter Filip Van Hende, advocaat van de moeder van Balloey, vermoedt van wel. "Ik trad op in het proces tegen Kim De Gelder, wat van een nog grotere orde was. Dat duurde vier weken. Als dit proces strak geleid wordt, zal drie weken volstaan."

Nog in de cel

Jacky Labaere is de enige die momenteel nog in de cel zit. De veertiger uit Lichtervelde werd eerder al voorwaardelijk vrijgelaten, maar deed zichzelf de das om toen hij onder invloed een zwaar verkeersongeval veroorzaakte. Zijn drie kompanen Derveaux, Van Bossuyt en Goeman zakken vandaag mogelijk als vrij man af naar de preliminaire zitting, waarin de definitieve getuigenlijst vastgelegd wordt.

Lees meer