RV

Alle plastic verpakkingen mogen voortaan in blauwe PMD-zak (maar alleen in Affligem, Liedekerke en Galmaarden)

De inwoners van Liedekerke, Affligem en Galmaarden kunnen vanaf volgende maand al hun plastic verpakkingen kwijt in de blauwe PMD-zak.

De afvalintercommunale Ilva, die vooral in Oost-Vlaanderen actief is, meldt dat niet alleen blikjes en ander PMD-afval in de blauwe zak mag. In de toekomst kunnen de inwoners ook plastic folies, schaaltjes, vlootjes, zakjes en potjes bij het PMD gooien.

“Dit betekent voor de inwoners van de betrokken gemeenten een pak minder restafval”, meldt Tine Verraes van Ilva. “We verwachten dat er jaarlijks 8 kilogram minder restafval per persoon zal worden geproduceerd. Een winst voor het milieu én de portemonnee dus.”

Botervlootjes

De nieuwe regels zijn eenvoudig. Is het een verpakking en is het gemaakt van plastic? Dan mag het bij het PMD. Voor botervlootjes, folies en yoghurtpotjes zal de weigeringssticker dus niet meer nodig zijn. “Uiteraard mogen, net als vroeger, de verpakkingen van motorolie, pesticiden en giftige stoffen nog altijd niet in de zak worden gedropt”, luidt het. “Er is ook een nieuwe en belangrijke regel: de plastic folies van schaaltjes moeten van elkaar verwijderd worden en los de nieuwe blauwe zak in gegooid worden. En net zoals vandaag moeten verpakkingen leeg en liefst geplet de zak in. Steek verpakkingen zeker niet in elkaar, want dan belanden ze bij het restafval.”

De nieuwe reglementering, met een nieuwe blauwe zak, gaat pas vanaf juni in. Tot dan blijven de oude spelregels van kracht. Wie nog een voorraad blauwe zakken heeft, mag die blijven gebruiken. Vanaf juni mogen dan, net als in de nieuwe blauwe zakken, alle plastic verpakkingen in de oude blauwe PMD-zak. De prijs en de data van inzamelkalender blijven dezelfde. Alle betrokken inwoners krijgen de komende dagen een infofolder in de bus over de nieuwe sorteerregels. Alle informatie is ook online te vinden op www.denieuweblauwezak.be. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer