Bakker David De Mey gaat iedere dag op ronde met zijn brood. Hij kreeg dinsdag een boete van 116 euro, omdat hij aan het stuur zat zonder gordel.
Foto Mozkito Bakker David De Mey gaat iedere dag op ronde met zijn brood. Hij kreeg dinsdag een boete van 116 euro, omdat hij aan het stuur zat zonder gordel.

Bakker David De Mey krijgt boete van 116 euro tijdens leveringsronde: "Reed letterlijk 10 meter zonder gordel”

Een boete omdat je 10 meter zonder gordel rijdt? Bakker David De Mey maakte het dinsdag mee. Op zijn leverronde werd hij ‘betrapt’ door een agent in de Lindestraat. De boete? 116 euro. “Dit is gewoon belachelijk”, vertelt De Mey.

Bakkerij De Mey is een van de bekendste bakkers uit de streek. Iedere dag vult David De Mey tientallen broodautomaten op in Liedekerke en omstreken. Daarvoor gaat hij iedere dag met zijn witte camionette de baan op. Maar dinsdag kreeg De Mey wel een heel bijzondere boete. “Ik reed de Lindestraat in”, getuigt De Mey. “Ik moest broden leveren aan huisnummer 1,5 en 9. Toen ik naar huisnummer 5 reed, werd ik tegengehouden door een agent. Voor de resterende tien meter had ik mijn gordel niet aangedaan. Daarvoor kreeg ik een boete van maar liefst 116 euro.”

Vers brood voor senioren

De Mey was niet akkoord met de boete en ging in discussie met de agent, die het been stokstijf hield. “Volgens de letter van de wet ben ik inderdaad in fout, maar dit is toch gewoon schandalig”, vindt De Mey. “Ik lever broden aan huis, zodat minder-mobiele mensen en senioren iedere dag kunnen genieten van vers brood. Als ik met de auto slechts 10 meter moet rijden tot de volgende deur, doe ik mijn gordel toch niet aan? Voor ik mijn gordel heb vastgeklikt, ben ik al aan het huis. Je moet natuurlijk redelijk blijven.”

Vergelijking met postbode

De Mey ging meteen na het voorval naar het Liedekerkse politiebureau. Hij wilde de boete betwisten, maar dat bleek een maat voor niets te zijn. “Straf toch? Een hardwerkende zelfstandige gaan ze even pesten. Ik werk dag en nacht, probeer mijn boterham te verdienen én zo vers mogelijk brood te leveren. En dan gaan ze mopperen over zo’n futiliteit. Als ik écht aan het rijden ben, heb ik telkens een gordel aan. Dat is vanzelfsprekend. Maar dit is iets anders. Postbodes zijn toch ook niet verplicht om hun veiligheidsgordel te dragen wanneer ze op hun ronde korte stops moeten uitvoeren? Wat is het verschil met mijn job? 116 euro is véél geld, voor letterlijk 10 meter zonder gordel te rijden.”

Boterham achter het stuur

Het is niet de eerste keer dat De Mey een opvallende boete kreeg. In 2009 was hij net op ronde toen hij een sneetje eigen rozijnenbrood verorberde. De Mey werd tegengehouden door de federale wegpolitie, die een proces-verbaal opstelde. Goed voor een boete van 100 euro. “Dat was ook een ongelooflijk verhaal”, vertelt De Mey. “Je mag niet eten of drinken achter het stuur, maar waarom worden houders van blikjes bij de chauffeur gezet? Het is de tweede keer dat ik een zure boete krijg. Dit is er gewoon over.” Bij de politiezone TARL is voorlopig niemand bereikbaar voor commentaar.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dimitri Segers

    Spijtige zaak, maar ook op die 10 meter ben je volgens de wet een autobestuurder. In de praktijk zal idd niemand zijn gordel aandoen. Je kon ook gewoon je auto laten staan aan huis 1 om die 3 broden te leveren en dan pas opnieuw weg te rijden.

  • Luc Desmet

    Betaal gewoon uw boete meneer ipv flauw te doen. Ook op 10 meter rijden kan er iemand op jou knallen waardoor jij door de voorruit vliegt. Dat is de essentie van die boete en echt, die dingen gebeuren wel degelijk. De meeste ongevallen gebeuren vlak bij huis. Met vriendelijke groeten.

Lees meer