Rechtbank. Beeld ter illustratie.
Baert Marc Rechtbank. Beeld ter illustratie.

Vijftien maanden cel met uitstel voor twintiger die jonge meisjes online aanrandde met vals profiel

Een twintiger uit Liedekerke die drie jonge tienermeisjes via het internet had aangerand, is woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden met uitstel. De jongeman gebruikte een vals profiel en deed zich voor als een ander tienermeisje. Zo kon hij jonge meisjes benaderen en hen ertoe aanzetten zichzelf voor de webcam uit te kleden en te betasten.

De eerste feiten vonden in 2014 plaats. De moeder van een tienjarig meisje in Nederland kwam erachter dat haar dochter seksueel getinte gesprekken had via Skype. De gesprekspartner van het meisje had haar benaderd via een game-website en haar vervolgens via Skype gevraagd zich uit te kleden. De moeder diende klacht in en het onderzoek leidde naar de jonge twintiger. Die bekende dat hij gebruik had gemaakt van de computers van een centrum voor jongeren met een verstandelijke beperking om de feiten te plegen.

Begeleiding

In 2015 deden zich gelijkaardige feiten voor met een 12-jarig meisje. Ook ditmaal kwamen de speurders terecht bij de twintiger. Hij bekende opnieuw en beloofde dat hij begeleiding zou zoeken, maar enkele maanden later dook weer een nieuw slachtoffer op.

“Ditmaal had het meisje meer weerstand geboden tegen zijn verzoeken en had hij haar bedreigd en afgeperst”, zei de substituut van het parket, die een gevangenisstraf van 18 maanden vorderde met probatievoorwaarden.

Zelf slachtoffer

De verdediging wees erop dat de jongeman zelf kampte met een verstandelijke beperking en een zeer moeilijke jeugd had gekend. Zo zou hij door zijn ouders verwaarloosd en door een stiefbroer seksueel misbruikt zijn.

De rechtbank toonde uiteindelijk enige mildheid en veroordeelde de jongeman tot een gevangenisstraf van 15 maanden, met probatie-uitstel. Eén van de voorwaarden voor het uitstel is dat de jongeman zich laat begeleiden door een gespecialiseerde instelling. 

Lees meer