2 Jos Van den Abeele
Mozkito Jos Van den Abeele

Voormalig schepen Jos Van den Abeele (Zellik-Relegem) onverwacht overleden

In zijn woning in het Breughelpark is vanmorgen voormalig schepen en gemeenteraadslid Jos Van den Abeele (78) overleden. Hij was 25 jaar lang de sterke man achter de onafhankelijke lijst Zellik-Relegem en zetelde gedurende 42 jaar in de gemeenteraad.

Van den Abeele sukkelde al enkele weken met hartproblemen maar zijn overlijden komt toch onverwacht. Huidig fractieleider Erik Beunckens maakte het afscheid van zijn politieke vader vandaag bekend. “Jos was Jos, ten voeten uit, gerespecteerd door vriend en vijand voor zijn rechtlijnigheid, zijn enorm rechtvaardigheidsgevoel en dossierkennis, dé databank van Lijst Zellik-Relegem sinds bijna 50 jaar”, meldt Beunckens. “Maar Jos was bovenal een pracht van een kerel, met zijn scherpe kantjes zoals iedereen die wel eens heeft. Onze partijvergaderingen zullen nooit meer dezelfde zijn zonder hem en hij zal een enorme leegte nalaten. Persoonlijk verlies ik een van mijn beste vrienden, die er ook altijd voor mij was, in voor- én tegenspoed.”

GVP

De politieke carrière van Jos Van den Abeele begon in 1970 toen hij als raadslid verkozen werd in de toen nog autonome gemeente Zellik. De fusie in 1976 met Asse leidde hem naar de lijst ZELLIK waar hij op de vijftiende plaats meteen 434 voorkeurstemmen haalde, het hoogste aantal van de lijst. Bij de verkiezingen van 1982 en 1988 stelde hij zich kandidaat op de liberale lijst van Camiel Pessemier. Maar in 1994 keerde hij terug naar de lijst ZELLIK waarmee hij vier zetels wist binnen te halen. Van den Abeele sloot een coalitieakkoord met GVP (de toenmalige naam voor  de huidige CD&V) en zowel hijzelf als partijgenoot Willy Michiels werden schepen. Maar de verstandhouding tussen de twee coalitiepartners verzuurde snel en na nog geen jaar moesten Van den Abeele en Michiels hun bevoegdheden afstaan en verkoos GVP een samenwerking met de liberalen.”

Dossierkennis

Na dat debacle werden de tussenkomsten van Van den Abeele op gemeenteraden nog snediger en scherper dan voordien en dwong hij respect af met zijn dossierkennis. In 2012 werd hij als lijsttrekker van Zellik-Relegem een laatste keer verkozen maar stond hij zijn mandaat af aan Erik Beunckens. Sindsdien bleef hij de politiek en de gemeenteraden op de voet volgen, maar hij trad vooral op als ervaren raadgever van zijn partij. 

“Jos was een uiterst bekwaam en intelligent man, maar het was niet altijd evident om met hem samen te werken”, getuigt voormalig burgemeester Michel Vanhaeleweyck. “Jos zijn rechtlijnigheid grensde soms aan koppigheid omdat hij geen duimbreed afweek van zijn ideeën. En dan kon hij vlijmscherp zijn. Maar zijn ideeën waren altijd intelligent en onderbouwd.”

De uitvaart van Jos Van den Abeele heeft plaats op vrijdag 16 augustus om 10.15 uur in het crematorium Schoonselhof in Wilrijk. Wie een laatste groet wil brengen, kan terecht bij uitvaartverzorging Hulsmans in Walfergem.

2 Jos Van den Abeele (links), twee jaar geleden, bij de voorstelling van de lijst Zellik-Relegem-Volk.
Mozkito Jos Van den Abeele (links), twee jaar geleden, bij de voorstelling van de lijst Zellik-Relegem-Volk.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Inge Fredrix

    RIP Jos, prachtige mens..... We gaan je missen!

Lees meer