De Antwerpsestraat in Lier. Het incident gebeurde ter hoogte van de Rolwagenstraat. Het slachtoffer raakte gewond maar verkeerde niet in levensgevaar
Google Maps De Antwerpsestraat in Lier. Het incident gebeurde ter hoogte van de Rolwagenstraat. Het slachtoffer raakte gewond maar verkeerde niet in levensgevaar

‘Ziekelijk jaloerse’ man (38) schuldig aan moordpoging na steekpartij in winkelstraat

De rechters in Mechelen hebben de 38-jarige David D.R. uit Lier veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar met uitstel. De dertiger stak begin dit jaar een liefdesrivaal in de rug. Hij werd schuldig bevonden aan poging moord. Het slachtoffer overleefde de zware steekpartij maar is tot op vandaag nog steeds erg onder de indruk.

Hulpdiensten moesten op 8 januari uitrukken naar de Antwerpsestraat in het centrum van Lier. Volgens enkele getuigen was er net een man neergestoken door een andere man. Het slachtoffer vertoonde zware verwondingen en bloedde hevig. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis waar hij werd verzorgd. Korte tijd later mocht hij het hospital al opnieuw verlaten. Hij verkeerde nooit in levensgevaar. Kort na de steekpartij werd er al een verdachte opgepakt. Het ging om de 38-jarige beklaagde. 

Liefdestwist

Volgens de eerste vaststellingen ging het om een liefdestwist. Zo was de vriendin enkele jaren geleden vreemd gegaan met het slachtoffer en kon beklaagde dat maar moeilijk verkroppen. Kort voor het incident begin dit jaar, las hij nog enkele berichten in het gsm-toestel van zijn vriendin en ging hij over de rooien. Die bewuste dag in januari trok hij naar de Antwerpsestraat. Wetende dat het slachtoffer er zou staan wachten op zijn zoon en gewapend met een mes. Er ontstond vrijwel meteen een vechtpartij waarbij het slachtoffer volgens openbaar aanklager Peter Peereboom onmiddellijk enkele messteken kreeg in het aangezicht. “Later zou de man nog tegen de grond zijn gewerkt en kreeg hij voor een laatste steek in de bovenrug nog enkele klappen en trappen”, luidde het in de vordering.

Moordpoging

Volgens Peereboom ging het hier dan ook duidelijk om een moordpoging. Niet enkel was er volgens hem een intentie om te doden, er was ook nog sprake van voorbedachtheid. De verdediging betwistte dat laatste. Volgens hen ging het om een vechtpartij en was er dus enkel sprake van slagen en verwondingen. “Het mes werd getrokken omdat de tegenpartij mij cliënt bleef aanvallen”, weerklonk het aan de zijde van de verdediging. “Dat mes heeft hij altijd op zak. Hij is een visser.” Zij vroegen een naast een herkwalificering om een autonome werkstaf op te legge. “Te licht”, oordeelde voorzitster Jessica Bourlet na een maand beraad. Zij oordeelde dus dat de feiten voldoende bewezen waren en noemde hen net zoals het parket poging moord.

Vijf jaar met uitstel

De dertiger werd uiteindelijk niet veroordeeld tot de effectieve gevangenisstraf van zes jaar die het openbaar ministerie vorige maand vorderde. Wel tot een gevangenisstraf van vijf jaar met uitstel gekoppeld aan voorwaarden. De man moet zich onder meer psychische laten bijstaan en zal een cursus agressiebeheersing moeten volgen. “Bij het oordelen van deze zaak hebben we onder meer rekening gehouden dat u de feiten pleegden omwille van uw ziekelijke jaloersheid”, besloot Bourlet. Als het parket niet in beroep gaat, zal de dertiger binnenkort vrijkomen.

 Aan het slachttoffee tot slot werd een schadevergoeding toegekend van 5.000 euro provisioneel. Zijn zoon kreeg 2.000 euro. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer