Criminaliteit daalt met tien procent

FOCUS OP DRUGSFEITEN EN INBRAKEN WERPT VRUCHTEN AF

De criminaliteit in Lier is vorig jaar gedaald met tien procent, van 2.803 feiten in 2015 naar 2.529 in 2016. Dat blijkt uit het jaarverslag dat de politie gisteren heeft voorgesteld.

De lokale politie focuste in 2016 vooral op woninginbraken, drugs, rijden onder invloed en naleving zone 30.


Wat inbraken betreft, wierp de oprichting van de buurtinformatienetwerken (BIN) in de wijken Zevenbergen, Koningshooikt en Kloosterheide zijn vruchten af. "Er is een dalende trend", zegt korpschef Werner Cazaerck. "We betrapten twee verdachten op heterdaad en negen personen werden na onderzoek geïdentificeerd. 96 buurtonderzoeken leverden zeven keer resultaat op. In 2015 waren er 183 inbraken, vorig jaar 174.

820 weedplantjes

Voor de Lierse politie waren drugsfeiten een belangrijk aandachtspunt in 2016. Het gevolg: 167 pv's voor drugsbezit, 33 voor drugshandel, zeven voor drugsteelt en twee voor het gebruik van hormonen. 21 verdachten werden gearresteerd, twaalf werden aangehouden en drie vrijgelaten onder voorwaarden. Een aantal kleine marihuanaplantages werden ontmanteld.


"Bij twee grote acties werden vier grote plantages ontdekt. Daarbij werden substantiële hoeveelheden geoogste marihuana in beslag genomen en vernietigd", legt de Lierse korpschef uit. Tijdens één van die grote acties werden 820 marihuanaplantjes, 450 gram geoogste plantjes en drie ton materiaal in beslag genomen.

Radicalisering stoppen

6988 snelheidsduivels kregen vorig jaar een pv in de bus. 3.207 bestuurders gingen op de bon voor hinderlijk parkeren.


Sandy Craut werd aangeworven als nieuwe wijkagent. Elke woensdagavond van 18 tot 21 uur kan je in deelgemeente Koningshooikt bij haar terecht in het voormalige gemeentehuis.


"Alle wijkagenten kregen ook een opleiding over radicalisering en jihadisme, maar ook over de islam zelf", aldus Cazaerck. "Een lokale veiligheidscel werd speciaal opgericht. Bij aanwijzingen van radicalisering komt dat team meteen bijeen."


Aan het politiegebouw in Lier gelden ook nog steeds verhoogde veiligheidsmaatregelen. "De terroristische aanslag in Zaventem en de stakingen in gevangenissen oefenen een enorme druk uit op ons politiekorps", aldus korpscef Cazaerck nog.


In 2017 zal het politiekorps de nadruk leggen op de drugsproblematiek, het handhaven van zone 30, efficiënter inzetten van politieagenten bij evenementen, wijkwerking en het tegengaan van extremisme.

Lees meer