Correctionele zittingzaal in Mechelen.
David Legreve Correctionele zittingzaal in Mechelen.

Drugsdealer laat zich verschillende keren betrappen: procureur vordert 18 maanden

“Ik ben stom geweest”, bekende een drugsverslaafde uit Lier woensdag aan de rechter in Mechelen. Hij stond er terecht voor drugshandel nadat hij een aantal keren werd betrapt met verdovende middelen op zak.

De politie trof de man vorig jaar meermaals aan met drugs, onder meer aan de stations van Lier en Herentals en zelfs een keertje onder invloed op de treinsporen. Telkens had hij GHB bij zich, andere keren ook speed, XTC-pillen en cannabis.

Ook bij daaropvolgende huiszoekingen werden drugs aangetroffen, in zijn gsm werden drugsgerelateerde en gecodeerde berichten gevonden. Andere mensen gekend voor drugsfeiten schreven geld over op zijn rekening en verklaarden van hem te kopen.

De man liep eerder al verschillende veroordelingen op voor drugsbezit en het rijden onder invloed. “In juni kreeg hij een straf met probatie-uitstel, maar daar trok hij zich blijkbaar niks van aan. Ik vorder een gevangenisstraf van achttien maanden en een geldboete van 8.000 euro”, aldus de procureur.

Volgens de advocaat van de beklaagde heeft haar cliënt een ernstig drugsprobleem. “Hij kocht maandelijks een liter GHB, die hij voor driekwart gebruikte. De rest verkocht hij door om zijn eigen gebruik te kunnen betalen.”

Volgens haar wil haar cliënt zich residentieel laten behandelen voor zijn verslaving en zette hij daartoe ook al de nodige stappen. “Geef hem nog een kans en geef hem een straf met probatie-uitstel”, vroeg ze de rechter.

Wat de geldboete betreft, gaf ze mee dat de leefloner nog boetes moet afbetalen en een huurachterstand heeft bij het sociaal verhuurkantoor. Uitspraak op 11 maart. Tot dan blijft de man in elk geval in de gevangenis.

Lees meer