Gerechtsgebouw van MechelenRechtbank van Mechelen Correctionele zittingzaal
David Legreve Gerechtsgebouw van MechelenRechtbank van Mechelen Correctionele zittingzaal

Hardleerse vandaal (36) besmeurt agenten met uitwerpselen: parket vraagt internering

Het parket in Mechelen heeft maandag ochtend de internering gevraagd van Jeroen D.W. uit Heist-op-den-Berg. De 36-jarige man stond onder meer terecht voor vandalisme en weerspannigheid tegenover de politie maar ook voor brandstichting en diefstallen. 

Drie jaar lang pleegde de dertiger tal van feiten. Vaak werd de politie geviseerd. Zo werden op de parking van de politiezone Heist-op-den-Berg de autobanden van zeventien voertuigen platgelaten door de 36-jarige. Verder zette hij ook het cellencomplex van het politiekantoor in rep en roer en besmeurde hij zelfs enkele agenten met uitwerpselen. “De agenten werden toen opgeroepen om steun te komen bieden in de psychiatrische instelling in Duffel”, zei openbaar aanklager Nele Van Looy op zitting.

Brandstichting

Naast weerspannigheid en vandalisme tegenover de politie, moest de 36-jarige zich ook komen verantwoorden voor brandstichting. In 2015 stak hij onder meer een stacaravan in brand en probeerde hij ook nog papier en karton in brand te steken in de buurt van enkele wagens. Diezelfde nacht nog werd hij door de politie herkend en aangehouden. Volgens de man ging het enkel om een ‘buitenvuurtje’.

Diefstallen

Tot slot prijkten er enkele diefstallen op zijn palmares. Na een overnachting in een hotel ging hij ervandoor met een tv-toestel. In een psychiatrische instelling stal hij de akoestische gitaar van een andere patiënt én een elektronische gitaar van een therapeut. “In het stadhuis ging hij dan weer vandoor met een hele stapel aanvraagformulieren voor rijbewijzen en identiteitsdocumenten”, besloot het parket. “In Lier stal hij verdorven goederen uit de afvalcontainers en deelde die uit aan kinderen op de wekelijkse markt in Heist-op-den-Berg.”

“Anarchistische feiten”

De raadsman van de 36-jarige D.W. vroeg aan de rechtbank om niet in te gaan op de internering. Op een feit na (de intentie om een fiets te gooien naar de medewerker van het CC in Heist-op-den-Berg, red.) werden de feiten niet betwist. “Hij nooit de intentie gehad om mensen of de agenten te verwonden”, reageerde zijn advocaat op zitting. “Het gaat hier ook niet om hele zware feiten maar eerder om kleine anarchistische feiten.” 

De raadsman vroeg tot slot een straf met uitstel: “Hij is nu opnieuw opgenomen in een instelling. Een van de opgelegde voorwaarden kan het verder zetten zijn van behandeling in die instelling.”

Een vonnis volgt begin september. 

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Wesley Kenis

    En steekbdie advocaat er ineens bij als je dit soort voorvallen "kleine feiten" noemt....vele kleintje maken 1 grote. Of zullen wij eens de wagen van de meester in brand steken en dan zeg "trek het je niet aan jongen...het zijn maar KLEINE feiten"...weden dat het dan wereldoorlog 3 is in de rechtbank.

  • Zjeppe Fierens

    “Het gaat hier ook niet om hele zware feiten maar eerder om kleine anarchistische feiten.” ???? Tot dat je zelf slachtoffer bent van die halvegare... Opsluiten is het enige correcte antwoord, mr of mevr. de juge!

Lees meer