De voorgevel van de vroegere Rijksnormaalschool in Lier.
Kristof De Cnodder De voorgevel van de vroegere Rijksnormaalschool in Lier.

Parking onder woonproject Normaalschool wordt kleiner dan gepland om kostprijs te drukken

De bouwplannen voor het wooncomplex op de vroegere normaalschoolsite in Lier worden enigszins bijgestuurd. Zo wordt de ondergrondse parking om budgettaire redenen ongeveer een derde kleiner dan oorspronkelijk gepland.

De voormalige Rijksnormaalschool in de Berlarij wordt sinds begin dit jaar omgevormd tot een woonproject met ruimte voor 140 wooneenheden en enkele kleinere handelszaken. Projectontwikkelaar CAAAP voert de werken uit in opdracht van het Lierse autonoom gemeentebedrijf SOLag. Beide partijen wensen de originele plannen nu enigszins aan te passen. Zo zal de bijhorende ondergrondse parking geen 7.400, maar 4.800 vierkante meter groot worden.

“Het verplichte archeologisch onderzoek dat gepaard gaat met de graafwerken voor de parking valt duurder uit dan geraamd”, legt Liers burgemeester Frank Boogaerts (N-VA) uit. “Als we zouden vasthouden aan de originele plannen zou de totale kostprijs van de archeologie boven de vijf miljoen euro stijgen en dat willen we vermijden.” SOLag en CAAAP willen die som beperken tot 3,5 miljoen. Daarom moet de oppervlakte van de parking worden teruggeschroefd. Een kleinere oppervlakte betekent immers minder archeologische graafwerken.

Amper impact op timing

Door de vorm van de parkeergarage aan te passen, kan CAAAP het verlies aan autostaanplaatsen vrij beperkt houden: van de voorziene 194 plekken blijven er in het nieuwe ontwerp nog 159 over. “Aan de grootte van de staanplaatsen verandert er niets”, verzekert Joris Van Gestel van CAAAP. “De inrit – via de Berlaarsestraat – en de uitrit – via het Kluizeplein – blijven gewoon behouden. Dat was een belangrijke vraag vanuit de buurt. De bijsturing van de plannen zal in principe weinig of geen impact hebben op de timing.”

De toekomstige bewoners van de normaalschoolsite zullen nu ook de kans krijgen om in de nabijgelegen ondergrondse parking Sion een staanplaats aan te kopen. Daar blijkt een overaanbod te zijn. Er zijn tot 58 beschikbare plaatsen. Op die manier zou de parkeerdruk in de omgeving binnen de perken moeten blijven.

De plannen van de stad Lier om de voorziene parking te ‘downsizen’ worden overigens niet overal op gejuich onthaald. Op sociale media laten enkele Lierenaars weten dat men het jammer vindt dat de mening van de buurtbewoners niet werd gevraagd. Burgemeester Boogaerts wil dat echter nuanceren.

“Participatie is belangrijk en we hebben wel degelijk contact gezocht met buurtcomité Het Looks, maar het lukte niet om op korte termijn de betrokkenen samen te krijgen voor een vergadering”, aldus Boogaerts. “We besloten uiteindelijk om de gemeenteraad volgende week toch al te laten beslissen over het verkleinen van de parking. In de zomerperiode komt de gemeenteraad niet samen en alles opschuiven naar eind september was evenmin ideaal. Dat zou vertraging van het project met zich meebrengen. Wij zijn er trouwens van overtuigd dat het bijsturen van de plannen geen negatieve gevolgen zal hebben voor de buurt.”

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Wesley Kenis

    Zeg gewoon dat er geld uitgedeeld word en je hebt binnen de 5 min iedereen aan Theo en zijn alle agendas plots leeg....zo gaat dat toch in de politiek....gooien met andermans geld...

Lees meer