4 Terwijl de vroedvrouw zich over de mama bekommert, brengt de gynaecoloog het robotbaby'tje ter wereld.
David Legreve Terwijl de vroedvrouw zich over de mama bekommert, brengt de gynaecoloog het robotbaby'tje ter wereld.

Proficiat, het is een robot

OEFENPOP VAN 150.000 EURO VOOR STUDENTEN THOMAS MORE BEVALT NET ECHT

Studenten vroedkunde aan de hogeschool Thomas More hebben gisteren Victoria en baby Emma-Charlotte verwelkomd. Het gaat om gesofisticeerde simulatierobots - de eerste in België - waarmee de studenten gewone en risicovolle bevallingen kunnen oefenen. Victoria kost 150.000 euro en kan bloeden, flauwvallen en zelfs in paniek raken.

Thomas More heeft de voorbije vijf jaar al tientallen studenten opgeleid met Noelle, een andere pop. Maar dinsdag werd de nieuwste versie, de computergestuurde simulatierobot Victoria voorgesteld, die nog realistischer hoogrisicobevallingen kan simuleren.


"Ze kan heel realistisch een zwangerschap simuleren, compleet met detecteerbare harttonen en bijhorende registratie van weeën", zegt docent Danny Peeters. "Tijdens een pijnlijke contractie kunnen we onder andere de ademhaling van Victoria laten versnellen, de aan de pols voelbare hartslag pijlsnel de hoogte in laten gaan en het hart van de foetus zoals in het echt laten reageren."

4 Peter Walter Grootaers heeft doopsuiker mee voor baby Emma-Charlotte en robotmama Victoria.
David Legreve Peter Walter Grootaers heeft doopsuiker mee voor baby Emma-Charlotte en robotmama Victoria.

Keizersnede

Vroedvrouwen en artsen in spe kunnen met uitzonderlijke verloskundige noodsituaties uitgedaagd worden, zoals een bevalling met een zuignap of een keizersnede. Victoria, die 150.000 euro kost, kan ernstige vaginale bloedingen simuleren, maar ook uitzakkende navelstrengen, allergische reacties, zuurstoftekort in de hersenen, enzovoort.

4 Eind goed, al goed. Emma-Charlotte rust uit bij haar mama. Op naar de volgende simulatie-bevalling.
David Legreve Eind goed, al goed. Emma-Charlotte rust uit bij haar mama. Op naar de volgende simulatie-bevalling.

Zelfvertrouwen

"Oefenen met een bevallingspop verhoogt het zelfvertrouwen van de vroedvrouwen in opleiding. Ze staan sterker in hun schoenen en zijn beter voorbereid op de stages en de praktijk", stelt Peeters nog. Niet alleen studenten, maar ook vroedvrouwen en andere groepen kunnen bevallingen met de pop oefenen.


Het docententeam en de studenten vroedkunde zijn alvast laaiend enthousiast. "Victoria kan heel veel en voor ons is het heel belangrijk dat wij via Victoria leren omgaan met kritieke situaties en levensreddende handelingen leren uitvoeren. Door met haar te werken zijn wij veel beter voorbereid voor onze stages en praktijk", zeggen Femke en Jeanine, die vroedkunde studeren. Walter Grootaers, de frontman van De Kreuners, werd dinsdag tot peter benoemd van Emma-Charlotte, de nieuwe boreling van Victoria. (WAE)

4 Een close-up van de robotbaby. Hart en longen kunnen worden beluisterd met de stethoscoop.
David Legreve Een close-up van de robotbaby. Hart en longen kunnen worden beluisterd met de stethoscoop.

Lees meer