De gekraakte villa aan de Antwerpsesteenweg waar Lidl een nieuwe vestiging wil bouwen.
Foto David Legreve De gekraakte villa aan de Antwerpsesteenweg waar Lidl een nieuwe vestiging wil bouwen.

Stad en krakers blokkeren Lidl

KETEN WIL NIEUWE VESTIGING AAN ANTWERPSESTEENWEG BOUWEN, MAAR...

Warenhuisketen Lidl is naar de Raad van State getrokken om een stedenbouwkundige vergunning af te dwingen voor een nieuwe winkel aan de Antwerpsesteenweg. Die plannen worden voorlopig nog gedwarsboomd door de stad. En door krakers, die één van de te slopen panden nog niet verlaten hebben.

Lidl bezit twee panden aan de Antwerpsesteenweg, die de keten wil slopen om plaats te maken voor een nieuwe vestiging. Maar het probleem is dat de stedelijke reglementering dat niet toelaat: detailhandel in het gebied mag eenvoudigweg niet.


"De stad voert een kernversterkend beleid, met voorrang voor detailhandel in de binnenstad", legt burgemeester Frank Boogaerts (N-VA) uit. "De grootschalige detailhandel wordt strikt gereglementeerd en beperkt binnen de gebieden rond de Antwerpsesteenweg en Ring-West. Met andere woorden: in die regio's worden geen stedenbouwkundige vergunningen afgeleverd voor nieuwe detailhandelszaken."


Maar dat is dus wel waar Lidl net op mikt: zo snel mogelijk starten met de bouw van een nieuwe supermarkt aan de Antwerpsesteenweg. En de keten zegt zelf een goede kans te maken om bij de Raad van State gelijk te krijgen.

Project Axl

Al is er ook nog een andere 'hindernis' die nóg eerder overwonnen moet worden. "Er zitten krakers in één van onze panden op de steenweg", legt Lidl-woordvoerder Isabelle Colbrandt uit. En dat werd dan weer duidelijk via het VIER-programma 'Project Axl', waarbij daklozen begeleid worden om hun leven weer op de rails te krijgen.


In de uitzending van 26 oktober werd getoond hoe meerdere mensen een villa aan de Antwerpsesteenweg gekraakt hadden, en net dat pand is dus eigendom van Lidl, en moet sneuvelen om plaats te maken voor de nieuwe vestiging. De villa was vroeger eigendom van gynaecoloog Persyn, maar stond al een tijdje leeg.


Lidl moet dus eerst de krakers uit het bewuste pand zien tekrijgen, en dat is een taak voor de politie. "Als er inderdaad nog mensen zitten in het bewuste pand, dan moet Lidl als eigenaar van de villa klacht indienen bij de politie", zegt Magalie Derboven van de lokale politie. "Vervolgens wordt er een proces-verbaal opgesteld, waarna de gebruikelijke procedure opgestart wordt. Er worden dan afspraken gemaakt met de krakers, die het pand dan binnen een bepaalde termijn moeten verlaten. Momenteel zoeken politie en OCMW alternatieve huisvesting voor de betrokken personen."


Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Lees meer