2 Daniël Bordeyne.
Federale politie Daniël Bordeyne.

Vermiste Daniël Bordeyne (79), die zijn terminaal zieke vrouw om het leven bracht, dood teruggevonden in Lier

De federale politie heeft vanmiddag het lichaam gevonden van Daniël Bordeyne (79). De man verliet eind december 2019 zijn woning en was sindsdien spoorloos. Het parket gaat uit van een wanhoopsdaad. In 2012 én kort nadat hij wist dat zijn vrouw terminaal ziek was, bracht hij zijn vrouw Lucienne (71) om het leven. Hij probeerde ook zichzelf van het leven te benemen maar overleefde zijn verwondingen en werd aangeklaagd voor moord. Wellicht werd de onzekerheid of hij ooit voor het hof van assisen moest verschijnen hem te veel.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Bijna een maand nadat hij voor het laatst was gezien in zijn woning in Haakstuk in Kontich, werd er vrijdagmiddag doelbewust op zoek gegaan naar de zeventiger. Dat gebeurde onder meer in de Nete op de grens tussen Duffel en Lier. Zo’n tien kilometer van zijn woning.

Kort na 13.30 uur werd zijn levenloze lichaam aangetroffen in zijn wagen. Een blauwe Fiat Bravo. Het voertuig waarmee hij zich volgens het opsporingsbericht van de federale politie op 28 december 2019 verplaatste. De wagen werd kort na de vondst uit het water getakeld en in een container bewaard.

Nadat het lichaam werd geïdentificeerd, kwam ook een wetsgeneesheer ter plaatse. Het lichaam werd onderzocht op sporen van kwaad opzet. “Maar die werden niet aangetroffen”, luidt het bij de Mechelse afdeling van het Antwerpse parket. Zij gaan dan ook uit van een wanhoopsdaad.

Terminale kanker

Kort na zijn verdwijning vreesden Daniëls buurtbewoners meteen het ergste. De dood van zijn vrouw, vandaag iets meer dan acht jaar geleden, viel hem nog steeds zwaar. Nadat er bij haar terminale baarmoederkanker was vastgesteld, besloten de twee om samen uit het leven te stappen.

Daniël sneed haar keel over en probeerde vervolgens ook zichzelf dodelijk te verwonden aan de polsen. Lucienne overleed maar Daniël overleefde. “Iets wat hij nog het verschrikkelijkst vond. Want nu bleef hij toch nog alleen achter terwijl hij dat helemaal niet wilde”, klonk het destijds.

Na zijn ontslag in het ziekenhuis, werd hij aangeklaagd voor moord maar wel opnieuw vrijgelaten in afwachting van zijn proces. Een jaar later werd het onderzoek naar Luciennes moord ‘on hold’ gezet nadat het parket-generaal besliste om het als ‘assisen-onwaardig’ te beschouwen.

Geen afscheidsbrief

Of Daniël zich nog voor het hof van assisen had moeten gaan verantwoorden, was dus na acht jaar nog steeds niet duidelijk. De onzekerheid dat hij voor een assisenjury zou moeten staan als ‘moordenaar’ van zijn vrouw, werd hem wellicht te veel.

In zijn woning werd er geen afscheidsbrief gevonden. Zijn raadsman liet kort na zijn verdwijning wel weten dat hetgeen wat met zijn vrouw gebeurde hem enorm heeft getekend. “Niemand van ons heeft hem iets kwalijk genomen”, getuigde de schoonzus van Daniël kort na de feiten. “Hij heeft zich ook uitgebreid geëxcuseerd."

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op zelfmoord1813.be.

2 De Nete langs Anderstad in Lier.
Google Maps De Nete langs Anderstad in Lier.

39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mady Vermeulen

    Philippe Schotte, inderdaad. Wat een droevig einde voor de man die zijn vrouw acht jaar lang elke dag miste, maar haar toch het creperen als een hond bespaarde. Die man had hulp moeten krijgen in plaats van vervolgd te worden voor moord door een onbekwaam en onmenselijk Belgisch gerecht.

  • Bart Vrancken

    Liefde omvat de kracht om je geliefde te kunnen laten sterven als de tijd rijp is . Wat er tussen hen gebeurde was intenser en meer intiem dan euthanasie maar de leidendende factor, de liefde, maakte dat dit kon... en mocht. Herenigd in wat hopelijk de hemel is want loslaten lukte niet.

Lees meer