3 Deze grafiek toont de scores van de 19 bevraagde steden en gemeenten.
Sabine Van Damme Deze grafiek toont de scores van de 19 bevraagde steden en gemeenten.

Beleid in Ronse bekoort ondernemers

RESULTATEN VOKA-ENQUÊTE ZIJN BEKEND

Ronse klimt naar de top van de ondernemingsvriendelijke gemeenten, Zottegem bengelt onderaan in Oost-Vlaanderen. Dat blijkt uit een onderzoek van VOKA bij 525 ondernemers in 19 Oost-Vlaamse steden en gemeenten.

Aan de hand van 40 vragen over thema's zoals fiscaliteit, communicatie en mobiliteit peilde VOKA naar de tevredenheid van de ondernemers over het beleid van hun gemeente of stad. Uit de resultaten blijkt dat in de Vlaamse Ardennen vooral Ronse blaakt van gezondheid op vlak van ondernemerschap. 48 procent van de bevraagde ondernemers geeft het beleid van de stad een score van meer dan acht op tien. Vooral mobiliteit en de algemene bedrijfsvriendelijkheid zijn in orde.

3 Lieselotte De Roover.
Ronny De Coster Lieselotte De Roover.

Hoge belastingen

Schepen van Middenstand Brigitte Vanhoutte (N-VA) is blij met het deze conclusie. "De goede resultaten komen er vooral dankzij de wisselwerking tussen de stad en de ondernemingen. Wij hebben verschillende initiatieven gelanceerd, maar het zijn de ondernemingen die er een succes van maken door erop in te gaan." Toch vindt 14 procent dat het beter kan. Zij verwijzen naar de te hoge belastingen en retributies in de stad. "Een terechte opmerking", vindt Vanhoutte. "De belastingen zijn inderdaad niet laag. Er is nog werk aan de winkel, maar eens er ruimte is voor een verlaging, zullen we dat zeker doorvoeren."

3 Brigitte Vanhoutte.
Ronny De Coster Brigitte Vanhoutte.

Achteraan het peloton

Zottegem scoort minder goed in de bevraging van VOKA. Met een gemiddelde score van 6,8 op tien eindigt de stad achteraan het peloton. Minder dan 40 procent van de bevraagde ondernemers is tevreden over het beleid van de stad. 20 procent is zelfs ronduit ontevreden. De stad creëert wel extra ruimte om te ondernemen, maar vooral op het vlak van communicatie lijkt het mis te lopen. Een conclusie die schepen van Middenstand Lieselotte De Roover (CD&V) moeilijk kan geloven. "De burgemeester en schepenen gaan regelmatig in gesprek met de ondernemers op overlegfora. Zelfs individueel is er vaak overleg. Daarnaast hebben we ook nog de open middenstandsraden."


Naast de communicatie kunnen ook de belastingen en retributies beter volgens het onderzoek. Al is dat wellicht te wijten aan perceptie, want de schepen benadrukt dat de belastingdruk in Zottegem niet hoog is voor ondernemingen. "Ze betalen enkel een kleine jaarlijkse milieubijdrage. In tegenstelling tot veel andere steden en gemeenten hebben wij geen belasting op parkeerplaatsen, kantooroppervlakte of hefkracht."

Sterker beleid voeren

In Oudenaarde zit het wel snor wat betreft ondernemingsvriendelijkheid. Hoewel tien procent vindt dat de stad ondermaats presteert, geeft 57 procent van de bevraagde ondernemers een uitmuntende score. Dat levert Oudenaarde een gemiddelde score van 7,1 op. Vooral op het vlak van dienstverlening en financiën doet de stad het goed. De bereikbaarheid van de bedrijventerreinen valt dan weer tegen en ondernemers willen ook meer betrokken worden bij het beleid.


Buurgemeente Kruishoutem eindigt in het onderzoek op de twaalfde plaats, met een gemiddelde score van zeven op tien. De gemeente biedt voldoende ruimte om te ondernemen, maar de mobiliteit is een pijnpunt. Vooral het openbaar vervoer en de faciliteiten voor vrachtwagens moeten beter. De nakende fusie met Zingem kan er volgens VOKA wel voor zorgen dat de gemeente een sterker beleid kan voeren.

Lees meer