De 45-jarige Peter Dick werd dood aangetroffen op de achterbank van zijn wagen.
Thomas Vandewalle De 45-jarige Peter Dick werd dood aangetroffen op de achterbank van zijn wagen.

Cafébaas veroordeeld wegens schuldig verzuim nadat hij dronken en gedrogeerde klant achterlaat in auto

Cafébaas W.S. (48) uit Oudenaarde heeft schuld aan de dood van zijn klant Peter Dick die hij dronken heeft achtergelaten in zijn auto. Dat is het oordeel van de rechters. Ze leggen hem voor het schuldig verzuim een celstraf van 6 maanden en een boete van 300 euro op, allebei met uitstel.

Peter Dick uit Sint-Maria-Lierde gaat in de nacht van 31 maart op 1 april 2013 iets drinken in een café in Sint-Denijs-Boekel, maar wordt door een combinatie van de drugs GHB en cocaïne, en alcohol onwel. Hij zakt enkele keren in elkaar, waarna de cafébaas en enkele klanten besluiten hem op de achterbank van zijn eigen wagen te leggen. De cafébaas belt nog enkele keren naar de zus en de vriendin van het slachtoffer, maar niemand is in de mogelijkheid om hem te komen halen. Pas om 7 uur ’s ochtends komt de zus van het slachtoffer de wagen oppikken. Ze denkt dat haar broer rustig ligt te slapen op de achterbank en laat hem thuis zijn roes uitslapen in de garage. Enkele uren later wordt het drama duidelijk: Peter slaapt niet, maar is overleden op de achterbank van zijn wagen. “Het had maar één telefoontje gekost om dit drama te vermijden”, is het standpunt van het Openbaar Ministerie. “Want als iemand flauwvalt in je café, dan bel je een ambulance. Wat je niet doet, is hem in een auto leggen om ervanaf te zijn.” Een redenering die de rechters nu zijn gevolgd. Zij oordelen dat de cafébaas schuldig is aan schuldig verzuim en leggen hem een celstraf van 6 maanden en een boete van 300 euro op. De man moet evenwel niet naar de cel: de straf is met uitstel opgelegd. De partner van de cafébaas is ook veroordeeld omdat zij Peter alcohol heeft verkocht terwijl hij al dronken was. De rechters leggen haar een celstraf van 8 dagen en een boete van 300 euro op.

Nabestaanden treffen geen schuld

Advocaten Jo Decraeye en Luc Boxstaele, die het opnamen voor de cafébaas, kaatsten tijdens het proces de beschuldigingen terug naar de vriendin en de zus van het slachtoffer. Volgens hen leefde Peter nog toen zijn zus hem kwam ophalen. “Ze heeft gewoon een deken op hem gelegd, maar verder niet meer naar hem omgekeken. Bovendien had de familie wel kunnen weten dat Peter drugs genomen had, daar was mijn cliënt niet van op de hoogte.” De beschuldiging kwam heel zwaar aan bij de nabestaanden, maar is door de rechters van tafel geveegd. Zij oordelen dat de nabestaanden geen schuld treft. Ze hebben wel recht op een schadevergoeding. Die is voorlopig geraamd op een kleine 80.000 euro voor alle nabestaanden samen.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer