2 Wie zich engageert om mee een oogje in het zeil te houden, zal een insigne dragen met dit embleem op.
pz Brakel Wie zich engageert om mee een oogje in het zeil te houden, zal een insigne dragen met dit embleem op.

Politie en gemeente zetten verenigingen in om mee de Rijdtmeersen te bewaken

De lokale politie en het gemeentebestuur van Brakel betrekken verenigingen bij de beveiliging van het recreatiegebied De Rijdtmeersen. Eind deze maand komt er een charter en al wie mee waakt over de Rijdt, zal een pin dragen.

Het recreatiedomein De Rijdtmeersen vormt sedert jaren de groene long van Nederbrakel.  Naast haar functie als spaarbekken voor het bufferen van overtollig water bij hevige regenval heeft dit domein ook een recreatieve functie: er zijn wandelwegen aangelegd, een Finse piste, een rustige broedplaats voor de watervogels en ook de hengelaars vinden er hun stek. De Rijdt heeft ook petanquevelden, de Brakelse scouts hebben er hun thuishaven en de gemeente liet er een sanitair blok bouwen.

Vandalisme en drugs

“Met het verstrijken van de jaren merkten wij dat De Rijdtmeersen ook het terrein werd van mensen met minder goede bedoelingen”, zegt John Pieteraerens, eerste commissaris en officier Operaties & Planning bij de lokale politie Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm.

“In de loop der jaren noteerden wij er minstens 60 politietussenkomsten, gaande van vandalisme over drugoverlast tot steaming. Daarom drong een meer gerichte aanpak naar overlast op het domein zich op en zijn wij in overleg gegaan met verschillende personen en organisaties die vaak gebruikmaken van het domein”, vertelt Pieteraerens.

Charter en pin

Het overleg tussen de politie, de verenigingen en ook het gemeentebestuur heeft geleid tot een charter met bijbehorend insigne.

“Wie zich engageert om mee toezicht te houden in het recreatiegebied, zal een pin dragen met daarop de slogan ‘Ik word gezien. Ik geef om de Rijdt.’ Dit insigne moet algemeen bekend raken, ook bij potentiële overlastplegers, zodat het een preventief effect heeft”, legt Pieteraerens uit.

Het project wordt gelanceerd op 26 juni.

2 De Rijdtmeersen krijgen geregeld af te rekenen met vandalisme.
Foto Ronny De Coster De Rijdtmeersen krijgen geregeld af te rekenen met vandalisme.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer