Waar mag u maandag hinder verwachten?

OPENBAAR VERVOER:

Er rijden mogelijk helemaal geen treinen vanaf zondag 22 uur tot maandagnacht. "Reizigers kiezen best voor alternatief vervoer", waarschuwt de NMBS. Ook De Lijn verwacht veel hinder. "Vermoedelijk rijden er zo goed als geen bussen en trams." Zowel De Lijn als de NMBS zorgen voor updates op hun websites.

STADSDIENSTEN:

Wellicht alle stads- en gemeentediensten in onze regio blijven open. Taken van stakers worden overgenomen. In Zottegem staakt wel heel wat stadspersoneel, maar het stadhuis blijft open. De kraampjes van de kerstmarkt moeten zondag wel afgebroken worden door een externe firma.

SCHOLEN:

Heel wat middelbare scholen schuiven met de examens. "We zullen zorgen dat er opvang is voor de leerlingen die hier toch geraken", luidt het bij de Bernardusscholen Oudenaarde. In de basisscholen wordt er minder hinder verwacht. Er is sowieso opvang voorzien. In heel wat scholen komt er ook geen warm eten op tafel. Het bedrijf Benjamin Foods uit Eke gaat de scholen niet bedienen omdat ze vrezen voor blokkades. In onze regio levert Benjamin Foods aan scholen in Zingem en Wortegem-Petegem.

ZIEKENHUIZEN:

Het Sint-Elisabethziekenhuis draait op weekenddienst. Consultaties en operaties worden verschoven. "Er is een heel grote stakingsbereid", zegt Patrick Janaert van het LBC. In het Algemeen Ziekenhuis Glorieux in Ronse is er beperkte hinder. "Maar de operaties die gepland waren worden uitgevoerd." Hetzelfde verhaal horen we in het AZ Oudenaarde.

POST:

Volgens woordvoerder Piet Van Speybrouck is het afwachten geblazen. Wellicht wordt maandag pas duidelijk of er post kan bedeeld worden.

VUILOPHALING:

Ophalers moeten maandag in Ronse en Oudenaarde aan de slag. "Maar we zullen pas maandagochtend zien of dat lukt", klinkt het bij Van Gansewinkel. Imog raadt aan om het afval tijdig buiten te zetten.

GEVANGENIS:

Het gevangenispersoneel in Oudenaarde staakt. "Er zal een piket aan de poort staan. Politie en Civiele Bescherming nemen de bewaking over", zegt vakbondsman Bart Derck.

POLITIE:

Bij de politie werd er personeel opgevorderd om een minimumbezetting te garanderen en de vrije doorgang aan de piketten te vrijwaren.


(TVR/FEL/MDVR/DCRB)

Lees meer