A.C. met zijn zoontje M.
RV A.C. met zijn zoontje M.

Schedelbreuk en hersenvliesbloeding: vader riskeert 8 jaar cel in beroep voor zware mishandeling van twee maanden oude baby

Een jonge vader uit Lievegem riskeert in het Gentse hof van beroep acht jaar cel voor de zware mishandeling van zijn twee maanden oude zoontje. Hij werd half comateus teruggevonden, de vader verklaarde in beroep dat het een ongeluk was. In eerste aanleg kreeg de man acht jaar cel.

De feiten kwamen aan het licht toen de baby op 28 april vorig jaar in het ziekenhuis belandde met een schedelbreuk, een hersenvliesbloeding en een retinale bloeding. Die dag had de moeder van M. de baby aan vader A.C. overgedragen. Ze liet hem achter, gezond en spelend op zijn speeldeken. Toen de moeder terugkwam, ontdekte ze dat haar twee maanden oude zoontje zwaar verwond en half comateus was. De vader, A.C., gaf verschillende onduidelijke verklaringen over de feiten.

Zwart gat

Ook in het hof ontkende hij eerst te weten wat er gebeurd was. “Het is een zwart gat, ik weet niet meer wat er in die 10 seconden gebeurd is”, verklaarde hij, waarna hij later zijn verhaal veranderde. “Ik heb hem per ongeluk laten vallen. Ik was in shock, daarom belde ik de hulpdiensten niet. Ik was bang en schaamde me.” 

Toen de baby opgenomen werd in het ziekenhuis werden er ook oudere letsels vastgesteld, zoals twee ribfracturen en twee gebroken ruggenwervels. De politie werd verwittigd. Zelfs in het ziekenhuis bleek C. zich niet te kunnen bedwingen. De baby liep daarnaast nog een schaafwonde op aan zijn bovenlip toen de vader hem geklemd hield en hem forceerde om van zijn papfles te drinken. 

Onmenselijk

Het leven van het kindje hing enkele dagen aan een zijden draadje, maar gelukkig herstelt het jongetje nu relatief snel. Het is nog niet duidelijk of het kindje blijvende letsels overhoudt. De advocaat van C. vroeg voor een celstraf van 5 jaar met voorwaarden. “Acht jaar is te lang voor mijn cliënt, hij verdient een toekomst”, aldus zijn advocaat. “De letsels waren zeker niet ‘mooi’, maar er waren ook al oudere letsels. Dat wil niet zeggen dat hij daarvoor ook verantwoordelijk is.” De procureur-generaal in beroep vroeg de bevestiging van de straf. “Een gevangenisstraf van acht jaar is niet onmenselijk. Wat hij deed, dat is onmenselijk!” 

Ook de burgerlijke partij volgde die stelling, “We hebben het gevoel dat hij nog altijd niet beseft welk leed hij aangericht heeft. De grote vraag blijft onbeantwoord: wat is er gebeurd met M.?”

De vader heeft een verleden van druggebruik, waaronder speed en heroïne. Ook is hij geen onbekende voor het gerecht, hij liep al zes veroordelingen op.  De man kreeg het laatste woord in het hof, “Ik heb fouten gemaakt en moet een straf krijgen. Ik besef dat mijn zoontje had kunnen sterven.” Het hof velt een oordeel over de zaak op 11 juni.

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Peggie Van Audenhove

    'Amper' 8 jaar voor zware mishandelingen die al langer aan de gang waren? Die advocaat die hem verdedigt is al een even groot monster als hijzelf. 'Die oudere verwondingen is niet gezegd dat hij daar ook voor verantwoordelijk is'. Pleit hem nog wat vrij anders, idioot. Die gast mag nooit meer in de buurt komen van dat kindje en ze mogen hem voor mijn part opsluiten en de sleutel weggooien. Het is een nietsnut die zelfs niet beseft wat hij dat onschuldig baby'tje heeft aangedaan.

  • Daniel Tant

    Het gerecht is om te spuwen met zo maar een straf, dat behoort in de gevangenis levenslang crapuul.

Lees meer