Kinderen van twee scholen waarmee het gezin al samenwerkt en minister Van Den Heuvel.
Peter Vanderveken Kinderen van twee scholen waarmee het gezin al samenwerkt en minister Van Den Heuvel.

Landbouwersgezin creëert speelbos en bouwt vakantiewoning vooral gericht op kinderen met een beperking

Vlaanderen geeft subsidie van 32.500 euro

Het landbouwersgezin van Tom Bastiaens en Wanda Verdonck wil tegen eind 2020 het Vriendenbos Ontdek Speel Leer realiseren aan de De Polder. Het bos wordt omgetoverd tot een educatief speelbos en daarnaast wordt een grote woning gerealiseerd die op gewone schooldagen door klassen gebruikt kan worden en in de weekends of vakanties dienst doet als vakantiewoning. Het project zal zo’n 800.000 euro kosten. Minister Koen Van De Heuvel kwam dinsdag alvast een presentje van 32.000 euro overhandigen. Vanuit Europa en de provincie komt er nog eens zo’n 100.000 euro bij.

Tom (34) en Wanda (31) hebben drie kinderen en baten al jaren een veeteeltbedrijf uit met zo’n 250 runderen. Regelmatig komen daar al klassen op bezoek om een dag op de boerderij door te brengen. Omdat ze zelf van dichtbij betrokken zijn bij autisme, spelen ze al lange tijd met de gedachte iets uit te bouwen. En eindelijk kunnen ze nu hun project waarmaken. “We hebben een stukje bos kunnen kopen vlak aan onze boerderij en we hebben daar de toelating gekregen om onze droom te realiseren”, vertellen Wanda en Tom. “Het bos wordt een educatief speelbos. Nu zijn het nog naaldbomen, maar we gaan er ook loofbomen bij zetten. We willen er een natuurleerpad creëren, iets met water, paddenstoelen kweken en een bospluktuin. Het mooie is dat we al een intensieve samenwerking hebben met de 3 Master in Kasterlee/Tielen, Giblo in Beerse, VBS De Wingerd in Poederlee en de leefschool Zandhofje in Zandhoven. Zij zullen ook mee alles uitwerken als pedagogische adviesraad. Voor de werken in ons bus zullen we trouwens hulp krijgen van de leerlingen van de 3 Master.”

Vakantiewoning

De zwaarste financiële brok van het project ‘Vriendenbos’ is de bouw van een grote vakantiewoning. “Dat wordt een woning voor een veertigtal personen en tien slaapkamers”, vertelt Wanda. “Er komt ook een leefkeuken waar de leerlingen aan de slag kunnen met groeten, boskruiden en producten van onze boerderij. De bedoeling is ook dat we een dagvullend programma uitwerken. ’s Morgens in het bos en in het huis en in de namiddag op onze boerderij”, gaat Wanda enthousiast verder. “Tijdens de weekends of de vakanties kan de woning dan echt als vakantiehuis gehuurd worden. Die inkomsten willen we gebruiken om de kosten te dekken voor de bezoeken van de scholen en uiteraard onze eigen kosten.” Tegen de zomer hoopt het gezin de bouwwerken aan te vatten zodat de woning klaar is tegen september 2020.

Steun

Wanda en Tom dienden voor het project ook verschillende subsidiedossiers in. Alles samen kunnen ze voorlopig rekenen op 130.000 euro waarvan minister Koen Van Den Heuvel gisteren zo’n 32.500 euro van uitdeelde. “Een prachtig project in een mooie landelijke omgeving waar kinderen dingen kunnen leren over de natuur maar tegelijkertijd ook tot rust kunnen komen. En het spreekt me ook een beetje persoonlijk aan”, aldus minister Koen Van Den Heuvel (CD&V). “Mijn oudste zoon heeft zelf ASS. Ik bewoner mensen die zich speciaal willen inzetten voor kinderen met welke beperking dan ook. We proberen als overheid wel iets te doen, maar het zal uiteraard nooit genoeg zijn. Met deze kleine bijdrage hopen we het project toch wat te ondersteunen.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer