3 Ricko D.P. werd na zijn proces terug naar de gevangenis gebracht
Jef Van Nooten Ricko D.P. werd na zijn proces terug naar de gevangenis gebracht

Ricko D.P. (29) riskeert 40 maanden cel voor verbergen van lichaam Eddy Brouns: “Pas toen koffer openging, zag ik dat er een lijk in lag”

Vier jaar nadat Joeri Baveghems (27) uit Hulshout tot levenslang werd veroordeeld voor de moord op Eddy Brouns (49) uit Opglabbeek, stond woensdag ook zijn vriend Ricko D.P. (29) terecht. De man riskeert 40 maanden cel voor lijkverberging en heling van de auto van het moordslachtoffer. “Ik dacht dat Joeri een grapje maakte. Pas toen de koffer openging, zag ik dat er echt een lijk in zat”, verklaarde Ricko.

De 29-jarige Ricko D.P. woont tegenwoordig in Antwerpen. Op het moment van de moord op Eddy Brouns (49) woonde Ricko nog in Wechelderzande (Lille). Voor de moord op Eddy – die dateert van 4 juli 2013 – werd Ricko vier jaar geleden door de assisenjury in Tongeren buiten vervolging gesteld. Het hof oordeelde dat alleen Joeri Baveghems uit Hulshout verantwoordelijk was voor de moord op Brouns. Het slachtoffer was een klant van Baveghems die zijn brood verdiende als mannelijke prostitué. Toen hij merkte dat Eddy Brouns verliefd op hem was geworden, sloeg hij hem met een pan op het hoofd om vervolgens te wurgen.

Nadat Ricko D.P. vrijuit ging voor de moord op zich, moest hij zich voor de correctionele rechtbank in Turnhout nog wel verantwoorden voor lijkverberging en heling. Hij was destijds samen met Joeri Baveghems naar een bos in Hoogstraten gereden. Daar dumpten ze het lijk om het vervolgens met bladeren en takken te verbergen.

3 Moordenaar Joeri Baveghems werd eerder al tot levenslang veroordeeld
Foto Belga Moordenaar Joeri Baveghems werd eerder al tot levenslang veroordeeld

Bij de eerste behandeling van het proces stuurde D.P. zijn kat. Hij werd bij verstek tot 40 maanden cel veroordeeld. Woensdag tekende hij verzet aan tegen dat vonnis. “De politie merkte het voertuig van het slachtoffer meermaals op in het Turnhoutse. Toen de inzittenden staande werden gehouden, bleek dat ze de wagen voor 1.000 euro gekocht hadden van Ricko D.P.”, schetst openbaar aanklager Inge Delissen.

Lijkenpikkerij

Niet alleen de heling van de auto is volgens het parket bewezen, ook over de lijkverberging is er geen twijfel. “Na de moord heeft Baveghems het lijk in de koffer van zijn auto gestoken. De dag nadien is hij ermee naar Ricko D.P. gereden om samen het lijk te dumpen in Hoogstraten.”

Openbaar aanklager Inge Delissen vraagt aan de rechter om opnieuw een gevangenisstraf van 40 maanden uit te spreken. “Die straf stemt overeen met de ernst van de feiten. Het gaat hier puur om lijkenpikkerij. Toen hij de auto verkocht, was hij zeer goed op de hoogte dat de eigenaar door een misdrijf om het leven was gebracht. Toch wilde hij er nog zijn slag mee slaan.”

3 Slachtoffer Eddy Brouns (49) uit Opglabbeek
Jimmy De Schrijver Slachtoffer Eddy Brouns (49) uit Opglabbeek

“Stomme grap”

Ricko D.P. geeft zowel de heling als de lijkverberging toe, maar nuanceert wel. Hij zegt pas op het allerlaatste moment op de hoogte te zijn geweest van Joeri’s plannen. “Totdat ze in het bos arriveerden, ging mijn cliënt ervan uit dat het een flauwe grap was. Dat het niet kon kloppen. Joeri maakte wel vaker van die stomme grappen”, zegt Janne Theeuwes, advocate van Ricko D.P. “Toen Joeri de koffer opendeed, stortte zijn wereld in. Pas toen besefte hij in welke situatie hij terecht was gekomen. Hij heeft wat bladeren over het slachtoffer gelegd, maar heeft het lijk zelf niet aangeraakt.”

Schrik

Ricko en zijn advocate benadrukten dat hij zowel bij de heling als de lijkverberging gemanipuleerd werd door Baveghems. “Hij had net iemand om het leven gebracht. Ik durfde niet naar de politie te gaan. Ik had schrik dat hij me in mijn slaap zou doodslaan”, vertelde Ricko aan de rechter. “Ik was destijds verslaafd aan alcohol en drugs. Maar een paar jaar geleden heb ik mijn huidige partner leren kennen. Zij heeft me kunnen motiveren om weer op het juiste pad te komen. Ik ben nu helemaal drugsvrij.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer