Exclusief voor abonnees

Tom Van Grieken (Vlaams Belang): “Ik zou graag mee besturen, maar het cordon is het probleem van N-VA”

Antwerpse lijsttrekker voor de Kamer ziet slechte resultaten voor De Wever door samenwerking met traditionele partijen

Met 250.000 likes is Tom Van Grieken (32) de populairste politicus van het land op Facebook. Het stemhok is nog een andere wereld, maar op 26 mei rekent de Vlaams Belang-voorzitter op forse winst voor zijn partij. Zelf trekt hij de federale lijst. “Toen ik het roer overnam, noemden sommigen me een kamikaze. Ik had nooit gedacht dat het ons nu zo voor de wind zou gaan.”

Tom Van Grieken weet al hoe verkiezingszondag zal beginnen. “Met een ontbijt voor de hele straat. Ik woon sinds vorig jaar met mijn vriendin in den Deuzeld, een vrij volkse wijk van Schoten. Daar is een mooi huis nog betaalbaar voor een jong koppel. Een gemoedelijke buurt ook.”

Rond migratie gaat het er minder gemoedelijk aan toe. Vorige maand deed federaal minister Maggie De Block (Open Vld) u een asielcentrum in de achtertuin van Bart De Wever (N-VA) cadeau.

“Dat asielcentrum in de achtertuin van De Wever zal me worst wezen. Dat een stad die nu al onder de immigratie kreunt 140 asielzoekers met een handicap moet opvangen, stuit me tegen de borst. Voor zoiets is er in een regering in lopende zaken plots wel ruimte. Dat maakt me ongelooflijk kwaad, als je weet dat 15.000 mensen met een handicap op de wachtlijst staan voor een assistentiebudget.”

2 Tom Van Grieken: “Onze positie is uniek. Het model van links met open grenzen is onbetaalbaar, dat van N-VA is rechts en asociaal.”
Benny Proot Tom Van Grieken: “Onze positie is uniek. Het model van links met open grenzen is onbetaalbaar, dat van N-VA is rechts en asociaal.”

Geen cadeaus van Filip Dewinter. Hij heeft er de eerste paar jaar dat u voorzitter was alles aan gedaan om u te laten crashen. U moest hem terugfluiten toen hij Gouden Dageraad (neonazipartij in Griekenland, red.) en de Syrische president Assad had bezocht.

“Gouden Dageraad was geen leuk moment. Ik had hem gezegd om niet te gaan. Hij deed het toch. Dan moet ik optreden. De voorbije twee jaar hebben we nauw samengewerkt. Ons Antwerps verkiezingsresultaat was goed.”

U ging amper 0,3 procent vooruit.

“In demografisch moeilijke omstandigheden en tegen Bart De Wever is dat geen evidentie. De Wever maakte Antwerpen bang: een stem voor het Vlaams Belang was er één voor links. Maar hij ging wel in zee met sp.a. De kiezer zal daar mee afrekenen.”

Hoe sterker jullie worden, hoe minder N-VA haalt. Jullie zijn communicerende vaten.

Je hebt 26% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:

55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Krikke Feyaerts

    Ik gun van grieken de zege , hij verdient ook een kans de rest heeft in mijn ogen al kansen genoeg verkeken als v.b. nog kiezers zou krijgen is dit een signaal dat niet weggeveegd kan worden samen staan we sterk

  • Hilde Eykens

    Jaren geleden heeft het gerecht een uitspraak gedaan dat het cordon dat door nu groen opgelegd is onwettelijk was dus we kunnen gerust op VB stemmen, de enige partij die het nog niet verprutst heeft, dat de mensen hun programma eens lezen, ik kan mij er goed in vinden.

Lees meer