Jan Jambon met Christophe Toulemonde (Belga Productions) en Glenn Roggeman (CEO AED group).
Raf Michiels Jan Jambon met Christophe Toulemonde (Belga Productions) en Glenn Roggeman (CEO AED group).

Opnames van Hollywoodfilm 'Kursk' gestart in AED Studios

Bij AED Studios in Lint zijn gisteren de opnames van de film 'Kursk' gestart. Met een budget van ongeveer 35 miljoen euro wordt het één van de duurste films ooit die (deels) in België worden gedraaid. Regisseur Thomas Vinterberg en de Belgische coproducent Belga Productions kregen meteen het bezoek van vicepremier Jan Jambon (N-VA).

Jan Jambon is zeker onder de indruk van het verhaal bij AED Studios. "Het is één van de grootste films die naar ons land komen en tijdens de rondleiding hoor ik dat er nog meer mogelijkheden zijn bij AED Studios. Het is belangrijk dat we in deze sector kunnen concurreren met het buitenland en eigenlijk beter zijn want men komt naar hier. Wat bij AED Studios gebeurt, geeft onze economie ook een nieuwe stimulans. Het toont eveneens aan dat de tax shelter in België werkt", reageert de minister na de rondleiding.

Duikboot nagebouwd

De ploeg van 'Kursk' zal zes weken draaien in Lint en nog eens drie weken elders in België. Tegen midden juli zouden de opnames in België afgerond moeten zijn.


De set in AED Studios wordt stevig afgeschermd van buitenstaanders maar Jan Jambon stond alvast versteld van het decor. "Aan de buitenzijde is het decor een houten constructie maar tussen twee takes door kon ik even binnenkijken. Ik waande me echt in een duikboot. Het is fantastisch hoe ze dit hebben nagemaakt. Daarnaast is er nog de onderwaterstudio met een nagemaakte duikboot in het water. Dat is helemaal indrukwekkend. Als de film in de zalen komt, ga ik zeker kijken."


Colin Firth was gisteren nog niet aan het werk maar Matthias Schoenaerts stond wel op set. (FSL)

Lees meer