Eeuwenoude linde aan Ossenweg overleeft storm niet

De eeuwenoude linde aan de Ossenweg in Zoutleeuw is niet meer. De beroemde boom, die eerder al ingrepen van een boomchirurg onderging, heeft het stormweer van zaterdag niet overleefd. 

Jelle Daniëls zag zaterdagnamiddag plots dat de boom het aan het begeven was. “Een stuk van de wortels zat boven de grond”, zegt Jelle. “Daarop heb ik de stadsdiensten op de hoogte gebracht. Toen die wat later ter plaatse waren, bleek de boom nog verder gezakt. Na een grondige inspectie bleek het gevaar dat die zou omvallen te groot en werd er besloten om de lindeboom gecontroleerd te laten vallen. De boom bleek binnenin uitgehold en rot.”

Dat de lindeboom niet in al te goede gezondheid was, is al langer bekend. Enkele jaren riep de stad de hulp in van een boomchirurg. “Die deed enkele ingrepen, waardoor de lindeboom het toch vermoedelijk enkele jaren langer heeft kunnen volhouden, maar vandaag was hij ‘helemaal op”, zegt Jelle. “Spijtig, want de boom was heel gekend onder de bevolking. Jaarlijks hield de processie hier ook halt aan het gekende Mariabeeldje in de boom.”

Legende en bedevaartsoord waar straat is naar vernoemd

De Ossenweg heeft zijn naam volledig te danken aan de legende. Het miraculeuze Mariabeeldje van de kapel zou afkomstig zijn van de Castelbergkapel. Het beeldje werd in de 16de eeuw tijdens het ploegen in een nabijgelegen veld gevonden. Het werd naar de kerk van Zoutleeuw gebracht, maar de volgende dag stond het beeldje terug waar het gevonden werd. Toen men een processie hield om het beeld te halen, wilden de paarden de kar met het beeld niet trekken. In de processie liepen ook een vader en een moeder met hun stomme zoontje. Plots kon het zoontje praten: “Vader, haal gauw onze ossen. Die zullen O.L. Vrouw wel trekken!” Toen ze het beeld op de ossenwagen hadden gezet, kon het wel verplaatst worden. Het gehucht zou daarom de Ossenweg genoemd zijn. Maar de oorsprong van de naam kan ook teruggevoerd worden naar de gemeenschappelijke ossenstal die er in de 14de eeuw stond en de weg die de dieren naar die stal voerde. Het miraculeuze beeld werd opgehangen aan een boom. Al vlug werd het een centrum van een steeds groeiende verering. In 1536-1538 werd een kapelletje verderop de straat gebouwd. Door de geweldige volkstoeloop werd het in de loop der eeuwen steeds uitgebreid en aangepast. Dit bedevaartsoord ter ere van Maria is dagelijks toegankelijk.

Mariabeeldje gered, ook de jaarlijkse processie ?

Jelle, in wiens tuin de lindeboom eigenlijk staat, had toch nog een goede reflex. “Het Mariabeeldje heb ik nog tijdig uit de boom kunnen halen voor die viel. Helaas zal het niet meer het ‘originele’ beeldje van enkele eeuwen geleden zijn. Dit beeldje heeft meer emotionele waarde. Dat is dus wel alvast gered. De grote vraag is dus wel of en hoe de jaarlijkse processie zal plaatsvinden.”

Nieuwe linde of recuperatie ?

Voor de gemeenschap in Zoutleeuw verdwijnt een plek van ontmoeting. “De linde was vooral een verzamelplaats voor mensen. Steevast goed voor een babbel. Daarom zou ik heel graag zien dat hier zo snel mogelijk terug een lindeboom komt op deze plek. Al ben ik ook van plan om in de loop van komende dagen na te gaan of er nog bruikbaar hout is aan de lindeboom die intussen ‘afgesleept’ is naar een naburig veld. Als er nog hout sterk en stevig genoeg van is kunnen we hiervan misschien een zitbankje van laten maken ? Dan is er toch nog steeds een plekje voor ontmoeting”, besluit Jelle.

De Lindeboom ging uiteindelijk door de knieën
Bollen De Lindeboom ging uiteindelijk door de knieën

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer