4 Hans en Jan wonnen met hun bereidingen de eerste prijs.
Bollen Hans en Jan wonnen met hun bereidingen de eerste prijs.

Jan en Hans winnen eerste kookwedstrijd Hagelandse Kost op De Melkherei

Boerderij De Melkerhei zette zaterdag de deuren open naar aanleiding van de Week van de Korte Keten. Niet alleen kon je op het bedrijf aan de Heidestraat kennismaken met de vele lekkere huisbereide producten, zoals botermelk, verse kaas, vla, yoghurt en harde kazen, maar er werd ook een kookwedstrijd Hagelandse Kost georganiseerd. 

Zeven deelnemers uit Vlaams-Brabant maakten er hun gerecht klaar met zoveel mogelijk producten van De Melkerhei, maar ook met zoveel mogelijk streekproducten. Nico Wuestenberg uit Bunsbeek kwam zijn kans wagen. “Ik kook heel graag en in het verleden nam ik al geregeld deel aan kookworkshops. Het is leuk om in groep te koken. We zijn misschien wel ‘concurrenten’ van mekaar, maar je kunt ook leren van mekaar.” Het team van Jan en Hans, afkomstig van respectievelijk Kersbeek-Miskom en Kortrijk-Dutsel, maakte een melksoep. “Dat is iets van vroeger, dat vandaag eigenlijk niet meer zo bekend is. Maar het is wel lekker! We hebben ook nog appeltaartjes met vanilleroomijs en kaastaartjes gemaakt, waarbij we maximaal gebruik hebben gemaakt van de producten van De Melkerhei. Het was een leuke uitdaging om alles tijdig klaar te krijgen. We dachten eigenlijk niet mee te doen, maar onze vrouwen hebben ons ingeschreven. Om hen te bedanken hebben wij hen aan de afwas gezet”, zeggen de mannen lachend.

Inspiratiebron

En er was nog meer kaastaart te bespeuren. Walter, de neef van Martine van De Melkerhei, gebruikte voor zijn creatie het recept van de mama van Martine. Dat maakte het voor haar emotioneel. “Zij is steeds mijn inspiratiebron geweest. Als tiener maakte ik samen met mijn moeder boter. Dertig jaar geleden volgde ik ook een cursus kaasmaker, maar door te trouwen, kinderen te krijgen en mijn werk belandde dat allemaal op de achtergrond. Mijn moeder werd dement. Ik dacht: als ik ooit nog iets wil veranderen, moet het nu gebeuren, Ik heb het haar verteld op een helder moment. Ze was heel blij en zei: ik ga jou helpen. Vandaag gebruik ik nog steeds haar vroegere receptuur.”

4 Ook de mama van Martine was er nog een beetje bij. Zij zag dat de kaastaart van Walter, neef van Martine, er goed uitzag.
Bollen Ook de mama van Martine was er nog een beetje bij. Zij zag dat de kaastaart van Walter, neef van Martine, er goed uitzag.

Johan Engelen uit Zoutleeuw, winnaar van de Beste Hobbykok van Vlaanderen, mocht alle bereidingen proeven en beoordelen. “Ik vind het super dat de korte keten vandaag zo gepromoot wordt, niet alleen voor het milieu, maar ook voor de lokale economie. Aan heel veel problemen in de wereld kan je niets doen, maar hieraan wel. En bovendien zijn er ook bijzonder veel lekkere streekproducten, waar je dan weer heel lekkere streekgerechten mee kunt maken.”

Samen met boer Gerrit koos Johan uiteindelijk voor het team van Jan en Hans als winnaar. Zij kregen een waardebon van 150 euro van De Melkerhei mee naar huis.

4 Johan Engelen mocht de bereidingen beoordelen.
Bollen Johan Engelen mocht de bereidingen beoordelen.
4 Nico scoorde met zijn ‘cheeseburger’ een bronzen medaille.
Bollen Nico scoorde met zijn ‘cheeseburger’ een bronzen medaille.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer