2 Eric en Maddy runnen met veel passie de Beinshoeve in Linter.
RV Eric en Maddy runnen met veel passie de Beinshoeve in Linter.

Vreemd dat er bomen tussen de uien staan? Niet op het landbouwbedrijf van Eric Avermaete en Maddy Es

Eric Avermaete en Maddy Es van de Beinshoeve in Linter planten bomen tussen de uien op het veld. Agroforestry of boslandbouw heet deze opmerkelijke teeltwijze. Minister Koen Van den Heuvel ging eens een kijkje nemen naar dit initiatief, dat samen met twaalf andere bedrijven deelneemt aan de campagne LandInZicht. Liefst 230 eiken en notelaars staan in lange rijen, midden op het veld. “Dat is toch groener en mooier dan een strak landbouwtapijt”, meent Eric.

Het bedrijf van Eric en Maddy is geen klein hobbyboerderijtje maar een landbouwbedrijf met enkele honderden hectaren velden met granen, maïs, ajuin, suikerbieten en aardappelen. Erics grootouders verhuisden in de jaren 1950 uit Oost-Vlaanderen naar de rijke zandleemstreek in het zuidoosten van Vlaams-Brabant om er te boeren. In 1992 nam Eric samen met Maddy het bedrijf van zijn vader over. Hun zoon Philippe (25) is straks de vierde generatie op het bedrijf. En wie weet heeft ook één van hun drie jongere dochters de microbe te pakken.

Agroforestry

Dit is dus een landbouwersfamilie die de stiel door en door kent, maar waarom groeien er dan bomen tussen de gewassen? “Omdat boeren meer is dan zaaien en oogsten”, vertelt Eric. “Op de velden rond onze hoeve stonden tot 2015 perenbomen om de peren te plukken en te verkopen natuurlijk, maar de perelaars zorgden ook voor een groene buffer rond ons bedrijf. Met het uitvoerverbod van Belgisch fruit naar Rusland, hebben we beslist de bomen te rooien. Het meest rendabele is er een vlak veld van maken. Maar het oog wil ook wat. Daarom kozen we voor agroforestry.”

Patroon

Eric en Maddy plantten 230 bomen op het perceel van zeven hectare, ofwel 14 voetbalvelden, groot. Niet om het even waar, maar volgens een doordacht patroon. “Ze staan in rijen die 45 meter uit elkaar liggen. De spuitboom waarmee we de gewassen besproeien, is 42 meter breed. We verliezen dus wel wat teeltoppervlakte. In de onbewerkte strook tussen de bomen vinden muizen en slakken een thuis. Die diertjes doen zich tegoed aan de gewassen. Maar over enkele jaren kunnen we de noten oogsten, dus helemaal verloren is die ruimte niet. Bovendien is onze hoeve opnieuw omringd door bomen, dat komt het imago van de landbouw ten goede. Het landschap wordt een stukje groener en mooier, dat is mooi meegenomen voor de vele fietsers en wandelaars hier.”

Dankzij steunmaatregelen kan Eric het verlies aan rendabiliteit opvangen, want de zorg voor het landschap mag geen financiële kopzorgen veroorzaken. Ook voor nieuwe investeringen in het bedrijf, kan Eric op hulp rekenen. “Zo hebben we zeven jaren geleden een nieuwe aardappel- en machineloods geplaatst. Een zware investering, maar ze was hoognodig. We konden rekenen op een premie van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF).”

“Het akkerbouwbedrijf van Eric en Maddy is een topbedrijf”, concludeert minister Van den Heuvel. “Zij combineren hun teelt van aardappelen en uien met de aanplant van bomen via agroforestry. Inzetten op mens en natuur is de boodschap, en dat tonen aan het grote publiek, dat hebben Eric en Maddy goed begrepen.”

2 Minister Van den Heuvel was onder de indruk van het bedrijf Avermaete-Es.
Bollen Minister Van den Heuvel was onder de indruk van het bedrijf Avermaete-Es.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer