2 Luchtbeeld site Wonderwoud: X-vormig.
RV / Natuur en Bos Luchtbeeld site Wonderwoud: X-vormig.

Burgemeester Lochristi roept op: “Blijf weg van Groenpool Oud Vliegveld, dat is nog steeds privaat terrein”

Omdat iedereen op zoek is naar groen om in te wandelen, komt ook steeds meer volk terecht in de toekomstige groenpool Oud Vliegveld, dat deels op grondgebied Lochristi ligt en deels in Oostakker. Die groenpool is nog niet officieel open, en dus verboden terrein.

De oproep van Burgemeester Yves Deswaene op Facebook laat weinig aan de verbeelding over: “In deze coronatijden stellen we vast dat steeds meer mensen zich in de groenpool begeven. Dit is niet de bedoeling! De groenpool is niet alleen privaat terrein, maar mag ook niet betreden worden wegens natuurwaarden die sterk verstoord kunnen worden. De veiligheid van de bezoekers kan trouwens niet gegarandeerd worden. De lokale politie en toezichthouders van de Vlaamse Overheid zullen extra controles houden.”

Dat gebeurt ook effectief. De politie controleert het gebied en stuurt de ‘indringers’ weg. Want het Oud Vliegveld, zoals het terrein heet, staat wel ingekleurd als toekomstige groenpool, voorlopig is het dus een privaat terrein. De vijver met strand die er ligt, eigenlijk een put van de zandwinning, ziet er idyllisch uit maar is levensgevaarlijk. De put is heel diep, waardoor het water ijskoud is. Wie daar zou zwemmen, riskeert een hydroshock.

2023

Het nieuwe groengebied zal vanaf 2023 worden aangelegd, en in de toekomst Wonderwoud gaat heten. Er komt een uitkijktoren van achttien meter hoog, van waar je de hele omgeving zal kunnen overzien. Er zullen stukken speelbos voorzien worden, maar er zullen ook delen voorbehouden worden voor de natuur die ontoegankelijk zullen zijn voor bezoekers, zoals dat ook in de Vinderhoutse Bossen is. De dijken zullen worden begraasd door schapen en in het natuurgebied zelf zullen zelfredzame koeien en paarden grazen, zoals nu ook al in de Gentbrugse Meersen gebeurt.

Alle info over het toekomstige gebied staat op de website wonderwoud.gent.

2 Toekomstbeeld uitkijktoren Wonderwoud.
RV / Natuur en Bos Toekomstbeeld uitkijktoren Wonderwoud.

Lees meer