De Sint-Elooischool kreeg van Vlaanderen al een mooie financiële injectie voor de verfraaiing van de speelplaats.
Sint-Elooischool De Sint-Elooischool kreeg van Vlaanderen al een mooie financiële injectie voor de verfraaiing van de speelplaats.

Gemeente voorziet tot 2.500 euro subsidie per school voor groenere speelplaatsen

Alle Lootse scholen kunnen van de gemeente een subsidie krijgen om hun speelplaats te vergroenen. De subsidie kan oplopen tot 2.500 euro.

Dat werd beslist in de jongste gemeenteraad. Alle scholen in Lochristi - zowel de gemeentelijke als de vrije scholen - komen in aanmerking voor de subsidie. Het voorstel ging uit van de liberale meerderheid, en ook Vlaams Belang en N-VA gingen akkoord. “De speelplaatsen van scholen zijn momenteel voor een groot deel verhard”, klonk het bij het gemeentebestuur. “Dit houdt de warmte langer vast, wat kan leiden tot hittestress. De verhardingen verhogen enerzijds de mogelijkheid tot wateroverlast en anderzijds de kans op uitdroging van de bodem. Door de verhardingen te vervangen door beplantingen, kan bijgedragen worden tot de biodiversiteit in de gemeente, en tot een meer creatief speelgedrag van de leerlingen.” De liberalen verwijzen ook naar de luchtzuiverende functie van groenere speelplaatsen.

Oppositiefracties CD&V en Groen-sp.a stellen echter vragen bij het maximaal subsidiebedrag. “2.500 euro is echt niet toereikend”, aldus Hilde Van Laere (Groen-sp.a). “Wij vragen, naar het voorbeeld van Gent, subsidies tot 3.000 euro. Wij vragen ook een bijkomende nazorg door de gemeente, zoals door de groendienst, zodat de projecten blijvend ondersteund kunnen worden. Zo kan het bestuur ook een signaal geven dat het voor de gemeente echt belangrijk is.” CD&V hoopt dat na een evaluatie binnen een jaar, het bedrag herbekeken kan worden.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer