2 Huisarts Anneleen Van Conkelberge stuurde een open brief naar minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).
RV Huisarts Anneleen Van Conkelberge stuurde een open brief naar minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Huisarts Anneleen stuurt open brief naar minister De Block: “Situatie in scholen blijft een probleem”

Huisarts Anneleen Van Conkelberge uit Lochristi heeft een open brief gestuurd naar minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en haar collega-ministers. De secretaris van lokale huisartsenkring klaagt aan dat de communicatie naar scholen mank loopt en er onduidelijkheid heerst over de vergoeding voor artsen. “Het zijn voor iedereen moeilijke tijden", schrijft ze, “maar we hopen dat het beleid wordt bijgestuurd”.

“Het was voor ons geen Dag van de Arbeid, maar een Weekend van de Arbeid.” Huisarts Anneleen Van Conkelberge uit Lochristi is in een open brief -gericht aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en haar collega’s- erg scherp. Hoewel ze respect heeft voor de moeilijke omstandigheden, begrijpt ze niet waarom heel wat vragen onbeantwoord blijven. “Onder meer de situatie in de scholen blijft een probleem", legt Van Conkelberge uit. “Zo zijn er geen duidelijke richtlijnen over welke hygiënische maatregelen de scholen tijdens de noodopvang moeten nemen. We proberen hier de directies zoveel mogelijk in te begeleiden, maar houden dat niet langer vol.” (lees verder onder de afbeelding)

2 Huisarts Anneleen Van Conkelberge wil dat Maggie De Block nadenkt over een betere vergoeding voor haar en haar collega’s.
BELGA Huisarts Anneleen Van Conkelberge wil dat Maggie De Block nadenkt over een betere vergoeding voor haar en haar collega’s.

Geen budgetten voorzien

Niet enkel de gebrekkige communicatie naar scholen is voor Anneleen Van Conkelberge een doorn in het oog. Als secretaris van de plaatselijke huisartsenkring weet ze wat er leeft onder haar collega’s. Ook de vergoedingen voor artsen komt in de brief aan bod. “Sinds begin deze week gaat de eerste fase van de terugkeer uit de lockdown in", zegt Van Conkelberge. “Hierdoor is er een en ander veranderd. Zo is het sinds vandaag (maandag, nvdr.) de bedoeling dat alle mensen met coronasymptomen getest worden. Zolang ze geen resultaten hebben gekregen, moeten ze in quarantaine blijven in hun woning met hun huisgenoten. Om dit systeem goed te laten draaien, vraagt de regering om minder mobiele mensen thuis te testen op corona. Een goed idee, maar opnieuw zijn er geen budgetten voorzien. Dat was in de eerste weken van de lockdown ook steeds het geval. Het was bijvoorbeeld niet duidelijk hoe we vergoed zouden worden voor telefonische consultaties. Al konden we daar op dat moment nog begrip voor opbrengen. Iedereen was toen nog zoekende, nu mogen we echter betere draaiboeken verwachten.”

Ambulance gehuurd

Door de chaos rond de betaling stellen sommige huisartsenkringen coronatesten aan huis nog wat uit. In Lochristi kiest het bestuur echter voor de vlucht vooruit. De gemeente schiet het geld voor de hele operatie deels voor. “Tijdens onze vergaderingen met de veiligheidscel doken heel wat praktische problemen op”, licht burgemeester Yves Deswaene (Open Vld) toe. “De huisartsen moeten onder meer speciaal ingepakt zijn als ze bij de mensen thuis gaan. Tot nog toe moesten deze artsen zich op de oprit van de patiënt omkleden. Ook was het niet eenvoudig om al het materiaal te ontsmetten. Daarom huren we sinds vandaag een ambulance mét chauffeur van onze plaatselijke ambulancedienst . Zij hadden één wagen op overschot. De artsen worden hier voortaan mee rondgereden. Op die manier kunnen ze zich degelijk omkleden. De kosten voor deze dienst nemen we voorlopig op ons. Al willen we dat de hogere overheden deze factuur later terugbetalen.”

Lees meer