Beeld ter illustratie.
Shutterstock Beeld ter illustratie.

Lochristi deelt subsidies uit aan wie zijn voortuin vergroent

Wie in Lochristi zijn voortuintje wil vergroenen, kan daarvoor binnenkort rekenen op een gemeentelijke subsidie. Per woning kan de gemeente 500 euro uitdelen.

Volgens het gemeentebestuur worden meer en meer voortuinen voor een groot deel of volledig verhard. “Maar deze verhardingen houden de warmte langer vast, wat kan leiden tot hittestress", zei Frederic Droesbeke (Open Vld) maandag in de gemeenteraad. “Het verhoogt ook het risico op wateroverlast, en uitdroging van de bodem.”

De oplossing? Lochristinaars moeten hun voortuinen beplanten, en het liefst ook ontharden. Voor meer biodiversiteit, mooiere straten, en meer luchtzuivering, zo klinkt het. De gemeenteraad stelde maandag het subsidiereglement vast. Daarin staat dat particulieren op een vast bedrag per vierkante meter voortuin kunnen rekenen, met een maximale subsidie van 500 euro. “We willen de burger stimuleren om het gedrag een beetje aan te passen", stelt schepen Fréderic Droesbeke. “De klimaatverandering vraagt dat ook. Wij komen de burger met subsidies tegemoet.”

Bescheiden bedrag

De oppositie gingen tijdens de gemeenteraad grotendeels akkoord met het reglement, al rezen wel enkele vragen. Dirk Van Nieuwerburgh (CD&V) hekelt het ‘bescheiden bedrag’ van 500 euro, “want zulke ingrepen brengen vaak een serieuze kost met zich mee”. Groen en sp.a vragen dan weer een bijkomende subsidie voor gevelbeplanting. Daar zal het gemeentebestuur niet op ingaan.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer