4 De gevel van Institut Moderne.
Institut Moderne De gevel van Institut Moderne.

Voormalig ziekenhuis Institut Moderne krijgt prachtige herbestemming

Aangeboden door Institut Moderne

Wonen op een plek met geschiedenis, dat is het minste wat je kan zeggen over één van de opvallendste woonprojecten dit jaar in Gent. In 1910 opende in de stad, aan de Koningin Fabiolalaan, het Institut Moderne pour Malades-Société Coopérative, een ziekenhuis met 12 kamers en 23 bedden. Vandaag krijgt het voormalige ziekenhuis een prachtige herbestemming in de vorm van assistentiewoningen. 

Sinds de vroege twintigste eeuw staat aan de Koningin Fabiolalaan de statige gevel van het Institut Moderne pour Malades, een vaste waarde in het Gentse straatbeeld. Maar sinds in 2014 de laatste klinische activiteiten er wegtrokken, dreigde het gebouw te vervallen. Projectontwikkelaar Institut Moderne Development stak er een stokje voor en bedacht een prachtige herbestemming voor het oude ziekenhuis, waarrond een immens park ligt. In het voorjaar van 2020 openen er op de plaats waar het ziekenhuis meer dan 100 jaar stand hield stijlvolle assistentiewoningen. Door middel van zorgvuldige renovatie en restauratie van de gevel, vind je nu een mooie mix tussen oud en nieuw. Appartementen, voorzien van alle comfort, waarbij de authentieke elementen, zoals de kenmerkende gevel en de prachtige tuinen, gerestaureerd werden en behouden bleven.

4 De herbestemming van het voormalige ziekenhuis Institut Moderne.
Institut Moderne De herbestemming van het voormalige ziekenhuis Institut Moderne.

Wonen in een stukje geschiedenis en tussen het groen

“Met de komst van de levensloopgeschikte appartementen op de site wordt nu een nieuwe bladzijde in de rijk gevulde geschiedenis van Institut Moderne geschreven”, vertelt Charlotte Herreman van Institut Moderne trots. “Bovendien zal de vzw Institut Moderne blijven fungeren als beheersinstantie. Wij zijn erg blij om met dit project een belangrijk historisch gebouw een nieuwe en relevante invulling te kunnen geven.”

“De residentie bevindt zich in het Edith Devriendt-park. Met meer dan 5.000 vierkante meter aan prachtig natuurschoon, bankjes en verlichte wandelpaden is het voor de bewoners bijna ondenkbaar dat ze zich op slechts een vijftal minuten van het station Gent-Sint-Pieters bevinden”, zo vertelt Charlotte. “Hoewel de bewoners alle comfort kunnen genieten van wonen in de stad, wanen ze zich  ver weg van alle drukte wanneer ze zich in het park bevinden.” 

4
Institut Moderne

Appartementen met service ‘à la carte’

Het Institut Moderne biedt appartementen aan met service à la carte’. Als bewoner kies je namelijk zelf van welke diensten je gebruik wilt maken en welke services jij nodig hebt van Solidariteit voor het Gezin. Van thuisverpleging of poetsdienst tot een traiteurdienst aan huis, alles is mogelijk. Tot een babysitter toe. “Je kan diensten toevoegen naargelang je noden. Bovendien zijn alle appartementen ‘levensloopgeschikt’ in de volledige betekenis van het woord. Met bredere deuren en een drempelluwe indeling verzekeren wij dat de appartementen geschikt zijn voor iedereen, ook wanneer je bijvoorbeeld in een rolstoel zit”, vertelt Charlotte ons.

4 Het interieur van de appartementen.
Institut Moderne Het interieur van de appartementen.

Ben je zelf benieuwd naar de herbestemming van dit prachtig stukje historisch erfgoed? Tijdens de opendeurdag op 19 mei is iedereen welkom tussen 10 uur en 17 uur om de site te bewonderen. De oplevering van de appartementen zal voor het voorjaar van 2020 zijn, maar geïnteresseerden kunnen al een preview krijgen. Momenteel is 80 procent van de assistentiewoningen al verkocht. Wie niet kan wachten, kan alvast een kijkje nemen op de website van de residentie: www.projectinstitutmoderne.be of kan contact opnemen via info@projectinstitutmoderne.be.  

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer