2 De installatie van nieuwe communicatieschermen vormen voorlopig de enige vernieuwing in het station.
Yannick De Spiegeleir De installatie van nieuwe communicatieschermen vormen voorlopig de enige vernieuwing in het station.

"Geen geld voor vernieuwing stationsbuurt"

NMBS SCHUIFT BOUW PARKEERGARAGE ACHTER STATION OP LANGE BAAN

De opwaardering van de Lokerse stationsomgeving is zeker niet voor de eerstkomende jaren. NMBS en De Lijn informeerden de stad dat ze zeker tot 2020 geen budget vrij kunnen maken voor de operatie. De constructie van een parkeergebouw achter het station dat de parkeerdruk in de omliggende straten moet verlichten, blijft uit.

De stad ging twee jaar geleden in zee met het Nederlandse studiebureau Palmbout om een masterplan op te stellen voor de buurt. Een verfraaiing van zowel de voor- als achterkant van de stationsbuurt, de mogelijke creatie van een nieuwe toegangsweg tussen de Tweebruggenstraat en de achterkant van het station en het deels verplaatsen van het parkeergebeuren naar een nieuw op te richten parkeergebouw aan de achterkant van het station vormen de krachtlijnen.

2 Het zal nog enkele jaren duren voor de Lokerse stationsomgeving een grondige facelift krijgt.
Yannick De Spiegeleir Het zal nog enkele jaren duren voor de Lokerse stationsomgeving een grondige facelift krijgt.

Overlegmoment

In het najaar plant de stad een participatie- en overlegmoment met de pendelaars, buurtbewoners en middenstand, maar het lijkt nu al zeker dat het masterplan nog enkele jaren in de ijskast zal blijven liggen.


"De NMBS en De Lijn hebben ons laten weten dat hun budgetten bevroren zijn tot 2020. Voor die deadline zijn er enkel middelen beschikbaar voor het verhogen van de perrons in het station", zegt schepen van Stadsvernieuwing Filip Liebaut (CD&V). "Uiteraard willen we als stad de rol niet lossen en zullen we ons dossier ook opnieuw verdedigen voor de jury van 'Thuis in de stad' om aanspraak te kunnen maken op subsidies, maar NMBS en De Lijn blijven de eigenaars van de gronden. Zij zullen kleur moeten bekennen", antwoordde Liebaut aan raadslid Philippe Van Streydonck (N-VA), die op de jongste gemeenteraad informeerde naar een stand van zaken in het dossier.

Streep door rekening

Het uitstel is een streep door de rekening van de meer dan 27.000 pendelaars die wekelijks gebruik maken van het station van Lokeren. De nieuwe digitale communicatieborden die gisteren geïnstalleerd werden, vormen een druppel op een hete plaat in het verouderde stationsgebouw. De reacties bij de handelaars in de stationsomgeving zijn gemengd. "De parkeerdruk in de Stationsstraat ligt vrij hoog. Onze klanten moesten soms zelfs achter het station een plaatsje gaan zoeken", klinkt het bij krantenwinkel Press Shop. Bernard Van Den Driessche van Bistro Vienna op het Stationsplein bekijkt het positief. "We vinden het zeker niet erg dat er voorlopig geen ingrijpende werken plaatsvinden. De stationsbuurt leeft de laatste maanden opnieuw op met de start van een aantal nieuwe zaken, zoals de nieuwe koffiebar in de Stationsstraat, het advocatenkantoor in Huis Thuysbaert of onze eigen B&B. In een opstartfase zijn bereikbaarheidsproblemen door werken niet wenselijk. Al hopen we uiteraard wel onze mening te kunnen geven over de aanpak van de heraanleg. Bovendien kan de buurt op termijn zeker een opfrisbeurt gebruiken", aldus Van Den Driessche.

Lees meer