Ine Casteleyn en bordercollie Dara demonstreren de snuffelmat.
Foto Yannick De Spiegeleir Ine Casteleyn en bordercollie Dara demonstreren de snuffelmat.

"Niet iedereen geschikt om hond te hebben"

HONDENMENTOR INE SPEURT NAAR PASSENDE HOND VOOR BAASJES

Je wil een hond in huis nemen, maar weet niet hoe er aan te beginnen? Met haar nieuwe zaak 'Catella College' begeleidt Ine Casteleyn (39) uit Eksaarde toekomstige baasjes naar een pup die bij hen past. "Van het behandelen van gedragsproblemen tot het kiezen van het juiste speeltje. We helpen bij alles", zegt de kersverse hondenmentor.

Casteleyn heeft al van kindsbeen een hart voor honden. "Thuis hadden we er nooit één, maar van zodra ik met mijn man ben gaan samenwonen, haalde ik een hond in huis. Nu hebben we er al drie", lacht ze. Tot voor kort was haar job het begeleiden van studenten aan de Universiteit Gent, maar de Eksaardse speelde al langer met de droom om van haar passie haar beroep te maken.


Dit weekend was het zover, want aan de Bautschoot in Eksaarde opende Casteleyn samen met gediplomeerde hondentrimster Zoë De Breuck de deuren van 'Catella College'. "Catella is Latijns voor een vrouwelijke pup", verduidelijkt Casteleyn.


"Samen met Zoë wil ik een totaalpakket bieden voor mensen met een hond. Mensen kunnen al bij mij terecht van zodra ze beginnen denken aan een hond. Bij een eerste stap trek ik altijd met een vragenlijst naar mensen om na te gaan of het wel een goed idee is om een pup in huis te nemen. Hebben ze wel voldoende tijd? Hoe staan hun gezinsleden tegenover het hebben van een hond? Als iemand niet geschikt is om de stap te zetten, zal ik dat zeggen."

Begeleiden bij adoptie

Casteleyn begeleidt ook mensen die een hond uit een asiel willen adopteren. "Zo'n adoptie loopt dikwijls mis omdat de juiste hond niet bij het juiste baasje terechtkomt. Ik ga altijd eerst luisteren bij de mensen thuis en trek dan richting de asielen in Vlaanderen op zoek naar de geschikte hond. Eens ik die gevonden en geplaatst heb, zal ik regelmatig terugkomen bij de mensen thuis om de binding tussen baas en hond op een correcte manier te laten verlopen."


Ook wie reeds een hond heeft, kan bij Casteleyn terecht. "Ik ga bij de mensen thuis en pas mijn lessenpakket aan aan de noden van de eigenaar en de hond. Wist je bijvoorbeeld dat je een hond op zeven verschillen manier kan doen liggen?", lacht ze. Ook honden met een gedragsprobleem kunnen terecht bij Catella College. "Ik ben een beloningsgerichte hondenmentor en zal quasi altijd positief te werk gaan. Bovendien is het voor sommige baasjes niet gemakkelijk om het gedrag van hun hond te lezen. Als een hond bijvoorbeeld geeuwt, betekent het niet altijd dat het dier moe is. Het kan ook een teken van stress zijn."

Eigen hondenspeeltjes

Naast het aanbieden van trainingen, ontwerpt Casteleyn zelf hondenspeeltjes. "Ons paradepaardje is de snuffelmat. Een rubberen mat die volgeknoopt wordt met fleece-slierten. Je verstopt een aantal snoepjes tussen de slierten en onder de knopen en laat dan je hond zoeken naar de snoepjes. Dat vinden ze geweldig."


Meer informatie via www.catellacollege.be. Een uur hondentraining kost 40 euro. Voor het adopteren van een asielhond betaal je 70 euro bij een geslaagde zoektocht van de hondenmentor.

Lees meer