"Scherper reglement en aangepast sluitingsuur op volgende kerstmarkt"

De schermutselingen op de afgelopen Lokerse kerstmarkt blijven niet zonder gevolg. Tegen de volgende editie wil de stad de kramen vroeger sluiten en een familiedag invoeren.

Korpschef Patrick Trienpont sneed de moeilijke kwestie als eerste aan tijdens een gemeenteraadscommissie in december. Vorige maand kon u in onze krant lezen hoe verschillende vechtpartijen hun schaduw wierpen over de afgelopen editie van de kerstmarkt. De korpschef drong aan op een andere invulling van het evenement.


Gemeenteraadslid Christophe Philippart (N-LA) informeerde maandagavond of de stad van plan was om volgend jaar effectief maatregelen te nemen. "In omliggende gemeenten werd de afgelopen eindejaarsperiode met succes een nieuw concept ingevoerd met hoge bezoekerscijfers als gevolg. Dat moet in onze stad toch ook kunnen? Hoe wil de stad het drankmisbruik aan banden leggen en voor een gezonde mix in de kramen zorgen?", opperde hij.

Wedstrijd

Schepen van Feestelijkheden Jerome Van Doorslaer (Open Vld) antwoordde dat het reglement tegen volgend jaar zal aangescherpt worden met een aangepast sluitingsuur. "Spijtig dat het door enkele occassionele bezoekers uit de hand gelopen is. Anderzijds kan je ook niet ontkennen dat de kerstmarkt ook dit jaar bevolkt werd door een veertigtal Lokerse verenigingen, die zo iets kunnen bijverdienen voor hun clubkas. Dat dit gepaard gaat met drank en eten is nu eenmaal de gezonde instelling van de Vlaming." Schepen van Cultuur Marina Van Hoorick (Open Vld) haalde ook nog enkele mogelijke maatregelen aan die voorgesteld werden op een evaluatievergadering. "We denken er over na om een wedstrijd in te voeren om het 'origineelste kraam zonder alcohol' te bekronen. Daarnaast zouden we een percentage invoeren op het aantal kramen dat alcohol mag verkopen en het is ook de bedoeling om van zondag meer een familiedag te maken." (YDS)

Lees meer